Den mediala uppmärksamheten har handlat mer om Taylor Swifts nyvunna kärlekslycka, Swiftonomics eller om hur hon skulle kunna påverka presidentvalet – än om musiken. Arkivbild.
Den mediala uppmärksamheten har handlat mer om Taylor Swifts nyvunna kärlekslycka, Swiftonomics eller om hur hon skulle kunna påverka presidentvalet – än om musiken. Arkivbild. - Foto: Toru Hanai/AP/TT

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.


Fakta: Taylor Swifts nya album

På Grammygalan i februari avslöjade Taylor Swift att hennes nya album "The tortured poets department" släpps den 19 april. Enligt fansens spekulationer är huvudtemat hennes uppbrott från den sexåriga relationen med den brittiske skådespelaren Joe Alwyn, men det är inget som Taylor Swift har bekräftat själv.

Enligt Forbes ges albumet ut i fyra olika varianter i vinyl. Dessa innehåller en bonuslåt vardera.

Fredagens skivsläpp kommer under ett år då fokus har legat på allt annat än Taylor Swifts musik. Alla från Donald Trump till Courtney Love talar om henne.

— Hon provocerar inte genom sina låtar utan genom att vara så stor och ha reell makt, genom att vara ung kvinna och hålla sig lugn, säger journalisten Caroline Hainer som skrivit om Taylor Swift som fenomen.

Sitt elfte studioalbum, "The tortured poets department" (TTPD), påbörjade hon redan 2022. Titeln har uppenbara likheter med namnet på hennes expojkvän, den brittiske skådespelaren Joe Alwyns chatgrupp: “The tortured man club", konstaterar Billboard.

Genom hela sin karriär har Taylor Swift använt sig av personliga erfarenheter i låtskrivandet, men ändå hållit fansen på avstånd framhåller Caroline Hainer som beskriver Swift som "smart". I låten "All too well" från 2012 sjunger hon exempelvis om en halsduk som en man valt att behålla. Men i stället för att avslöja namnet (Jake Gyllenhaal enligt fansen) började hon sälja halsdukar som merch.

Blommigt piano

Inför nya albumet har hon lagt ut olika ledtrådar för att reta fansens aptit. Bland de släppta låttitlarna finns “I can do it with a broken heart” och “My boy only breaks his favorite toys".

Själv har Taylor Swift beskrivit dem som något av en räddning skriver Billboard.

— Det påminde mig om varför låtskrivande i själva verket är det som gör att jag lyckas ta mig genom livet. Jag har aldrig gjort ett album där jag behövde låtskrivandet mer än på "Tortured poets", sade Swift sittandes vid ett blommigt piano under en konsert tidigare i år.

Slutet på en relation ter sig som ett uppenbart tema även för Elly McCausland, litteraturvetare vid universitet i Gent, som ger en kurs i engelsk litteratur utifrån Swifts låtskatt. Men hon vill ogärna utgå från Swifts privatliv.

— Medierna gör det tillräckligt, man kan njuta av hennes musik oavsett vilken man det än handlar om i verkliga livet, säger hon torrt.

Inget radikalt

Swift har avslöjat nya samarbeten med Post Malone och Florence and the Machine men med samme producent som tidigare, Jack Antonoff. Caroline Hainer tror på liten men inte radikal musikalisk förnyelse, Elly McCausland tippar på låtar i olika genrer.

— Jag tror att hon leker med oss, säger Elly McCausland som trots att musiken hamnat i medieskugga tycker att Swift möts med ny respekt.

— Man ser att en popstjärna också kan vara poet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!