Paret Christopher Nolan och Emma Thomas vid Oscarsgalan tidigare i mars.
Paret Christopher Nolan och Emma Thomas vid Oscarsgalan tidigare i mars. - Foto: Jordan Strauss/AP/TT

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.


Erkännandet kommer efter det äkta parets gemensamma arbete med filmen om Robert Oppenheimer, "atombombens fader", som hyllats till skyarna, i synnerhet vid årets Oscarsgala. Filmen tog hem sju priser, inklusive de för bästa film och bästa regi.

Nolan föddes i London av en amerikansk mamma och en brittisk far. Han träffade sin blivande fru, även hon född i den brittiska huvudstaden, medan de båda gick på University College London. Tillsammans driver de ett produktionsbolag som stått bakom flera av deras storfilmer.

Nyheten om utmärkelserna var något av en överraskning, eftersom de vanligtvis delas ut två gånger om året: i samband med nyår och monarkens födelsedag.

Själva den så kallade dubbningen sker vid en ceremoni i Buckingham Palace, ofta av monarken själv. För tillfället åtar sig kung Charles dock inga kungliga plikter eftersom han genomgår behandling för cancer.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!