Marall Nasiri tar emot Guldbaggen för bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll för rollen som Maryam i 'Motståndaren'.
Marall Nasiri tar emot Guldbaggen för bästa kvinnliga skådespelare i en huvudroll för rollen som Maryam i 'Motståndaren'. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

71 namn på kroppen – protesten på Guldbaggen

Marall Nasiri tog emot sin Guldbagge med namnen på 71 fängslade iranska kvinnor skrivna på överkroppen. Jag vill påminna om att protesterna i Iran fortfarande pågår, säger skådespelaren.


Fakta: Marall Nasiri

43 år. Född i Teheran, men lämnade Iran som treåring och växte upp i Linköping. Har efter Teaterhögskolan varit anlitad av Backa teater i Göteborg samt Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och är nu engagerad av Dramaten, där hon nu är aktuell i "Tolvskillingsoperan".

Hon gör en biroll i "Motståndaren", som hon fick en Guldbagge för.

I ordnade rader stod de – namn "intatuerade" på Dramatenskådespelaren Marall Nasiris överkropp och armar när hon steg fram på Cirkus scen för att ta emot Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll.

— Det är 71 namn på politiska fångar i Iran som just nu håller på att göra motstånd mot regimen i fängelserna, säger hon till TT på röda mattan innan galan.

Mahsa Amini

När så många konflikter pågår i världen just nu finns det en risk att omvärlden glömmer bort protesterna i Iran, som blossade upp efter att 22-åriga Mahsa Amini avlidit i den iranska moralpolisen förvar.

— Det enda de säger hela tiden är att "vi gör motståndet här, men vi behöver att ni uppmärksammar oss". För att uppmärksamhet ger någon sorts immunitet, säger Marall Nasiri och fortsätter:

— Så jag tänker att en sån här fin kväll där vår film "Motståndaren" blir nominerad så vill jag gärna att de ska vara med mig. För det är liksom mina stora, stora hjältar just nu.

Marall Nasiri anländer till Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. De "tatuerade" namnen är 71 kvinnor som sitter i fängelse i Iran.

Vill påminna

Marall Nasiri fick Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen "Motståndaren", som handlar om en iransk familj som hals över huvud tvingas fly till norra Sverige. Familjens pappa, Imam, som är elitbrottare, finner en tillflykt i den lokala brottningsklubben, men en hemlighet från hans förflutna kommer fram.

TT: Vad vill du att tv-tittarna som såg dig ska ta med sig?

— Jag vill bara att de ska påminnas om att det finns några väldigt, väldigt unga människor i Iran som just nu gör motstånd mot en av de brutalaste regimerna i världen. På ett sätt som vi kommer att läsa om i historieböckerna.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!