Melinda Samuelsson, 23, från Norrköping jobbar som barnskötare på en skola i Linköping.
1 av 4
Melinda Samuelsson, 23, från Norrköping jobbar som barnskötare på en skola i Linköping. - Foto: Privat
En dag var det ovanligt hårda ord och svordomar som kom från några sjuåriga elever på skolans fotbollsplan.
2 av 4
En dag var det ovanligt hårda ord och svordomar som kom från några sjuåriga elever på skolans fotbollsplan. - Foto: Privat
Melinda fick ett infall som visade sig vara alldeles extra lyckat.
3 av 4
Melinda fick ett infall som visade sig vara alldeles extra lyckat. - Foto: Privat
Melinda med sina fina hundar.
4 av 4
Melinda med sina fina hundar. - Foto: Privat

Melinda fick nog av skolbarnens svordomar – genialt knep ändrade allt

Barnskötaren Melindas smarta drag fick ett gäng bråkiga sjuåringar att kalla varandra för "regnbågsfluff" och ta krampauser i stället.


Ibland kommer totala genidrag till en som en blixt från en klar himmel. Melinda Samuelsson, 23, från Norrköping hade just ett sånt ögonblick härom veckan.

Hon jobbar som barnskötare på Tunvallaskolan, som är en F-6-skola och del av T1-skolorna i Linköping. Som på många andra skolor är fotboll en favoritlek för barnen på rasterna.


En dag spelade ett gäng sjuåriga barn fotboll utanför skolan. Melinda beskriver det som att tävlingsfokusen var helt galen just då och barnen både tacklades, svor och härjade. De lyssnade inte på en pedagog som sa åt dem heller.

Till slut tröttnade Melinda totalt.

– Det var ingen förberedd strategi från min sida, utan i stunden fick jag snabbt klura ut ett kreativt sätt att få dem att minska på svordomarna, säger Melinda till Nyheter24.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg beskriver hon hur allt förändrades över en sekund.

"MINA ÖRON RUTTNAR!" tjuter jag till och hänvisar till svordomen jag precis hörde.

Säger sedan:

"En svordom till och det blir ingen fotboll, du får säga 'sockervadd'."

Sedan fördelar jag ut en varsin "svordom" till var och en av dem som de fick säga istället.

De tjöt "sockervadd", "muffinsbakelse", "karamellkung" och "regnbågsfluff" istället. Snart blev fotbollsplanen fylld av skratt, gulliga ord och när matchen ibland blev lite tuff ropade jag "KRAMPAUS" där alla samlades i en mysig gruppkram och skrattade innan de spelade vidare.

Bästa stunden på hela dagen och stämningen var så mysig att den nästan gick att ta på <3"

Till Nyheter24 säger Melinda Samuelsson att hon uppfattar det som att barn i den här åldern ofta inte har så stor förståelse för vad en svordom faktiskt betyder. Därför blev förslaget välkomnat mest som en rolig grej. Då försvann den dåliga attityden direkt.

– Just dessa fyra elever som jag hade på fotbollsplanen den dagen kan jag fortfarande snappa upp dessa ord ifrån, men även i sammanhang utanför fotbollsplanen. Men för att det ska bli ett långvarigt resultat så måste man friska upp minnet ibland, säger Melinda.


Hon tycker också att skolan är bättre på att ta konflikter och hårt språk på allvar i dag, jämfört med när hon själv var barn. Där är skolans likabehandlingsplan till stor hjälp.

– Andas, le, skratta och lek med barnen. Vakta dem inte bara utan var en del av leken så blir attityden och känslan genast mycket bättre. Relationen är viktig att bygga på för att kunna samspela, har man ingen relation kommer barnen eventuellt inte lyssna när man väl behöver säga till dem, säger Melinda avslutningsvis som råd till andra vuxna som ställs inför liknande situationer.


Facebookinlägget som hon skrev om händelsen blev så uppskattat att någon delade vidare det till Facebookgruppen Dr Status. Där hakade andra läsare på med sina egna kreativa förslag till alternativa svordomar.


Sötvattenspirater och akterseglare! Så bra!


Cykelbajs. When in doubt, då funkar det alltid med kiss- och bajsord.

Kanske hittar du din egen nya favorit att pynta ordförrådet med? Varför inte skrika ut ett rungande "ÄLGVETE" nästa gång du trampar på en förbaskad legobit?

Den här artikeln är en del i kampanjen #NoHate där Nyheter24 uppmärksammar fina initiativ som på sikt kan minska näthatet bland barn- och ungdomar på internet.

Här kan du läsa en intervju med Leith Eskandar, vars bror Lavin dog förra året när han försvarade skolbarn under attacken i Trollhättan. Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du någon som svär för mycket?
Tack för din röst!