Bild på Nyheter24:s reporter Christian Ploog, en trappa och en hand som håller i en mobiltelefon.
1 av 3
I snart två år har vi granskat de mörkaste sidorna av nätet. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Skärmdump
En bild på fula ord som ska illustrera näthat.
2 av 3
Vi har hunnit med att titta närmare på näthatet, hur våra makthavare själva näthatar och vad politikerna har för ansvar för allt vidrigt näthat som sprids. - Foto: TT Nyhetsbyrån
En hand som håller i en mobiltelefon.
3 av 3
Men vi har även granskat darknet, id-stölder, alternativa fakta, id-stölder igen och nätbrott som drabbar vanliga folk. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Droger, näthat och id-stölder – nu följer vi upp det vi granskat

De senaste åren har Nyheter24 tagit några av de mörkaste sidorna av nätet och lyft fram i ljuset. Hur gick det sen? Nu följer vi upp.


I snart två år har vi granskat de mörkaste sidorna av nätet.

Vi har hunnit med att titta närmare på näthatethur våra makthavare själva näthatar och vad politikerna har för ansvar för allt vidrigt näthat som sprids.

Men vi har även granskat darknetid-stölder, alternativa fakta, id-stölder igen och nätbrott som drabbar vanliga folk.

Kort sagt: vi har hunnit med en hel del. Och intresset från er läsare och tittare har varit stort och reaktionerna många.

I år har vi en granskning kvar att göra – och den tänkte vi ägna åt att följa upp de mest intressanta och uppmärksammade nyheterna och fallen som vi har skrivit om de senaste åren.

Näthat är något Nyheter24 granskat flera gånger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vi kommer bland annat att kolla hur det gick med 21-åriga Saga Husberg som fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt. Vi kommer höra hur hon mår idag, hur fallet har gått – och även få en unik intervju med mannen som var den som ville köpa sex av henne.

Vi kommer även att höra hur det har gått med 23-åriga Lisa Olsson som även hon fick sina bilder stulna – fast den gången till en fejkad Tinder-profil. Efter många om och men lyckades hon tillslut anmäla det misstänkta brottet till polisen och till Tinder.

Vi dyker åter ner i näthatet och kollar vad politikerna har för plan för att försöka motverka det, och vi ska också följa upp vår granskning av darknet och den narkotikaförsäljning som pågår där. 2015 startade polisen ett nytt nationellt IT-brottscentrum.

Hur har det gått med den satsningen?

Nyheter24 har granskat brott på nätet i flera år. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Ibland går det fort i rapporteringen och granskningarna. Men då och då är det också viktigt att följa upp och inte lämna lösa trådar hängande.

Det är dags att göra just det, att ta saker vidare – och att även blicka framåt mot allt det som hör till nätets mörka sida.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av brott på nätet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hemligt nätverk jagar näthatare på Facebook – har anmält 2 000 misstänkta brott bara i år

15 Dec 2017, 16:56

Bloggaren Dennis, 20, öppnade upp sitt kommentarsfält – det han mötte var vidrigt

14 Dec 2017, 15:26
Bloggaren Dennis Kristiansson valde att stänga sitt kommentarsfält efter att folk spred näthat i det. När han provade att låta folk kommentera igen hände något obehagligt.

Liberalerna om brott på nätet: Digitala våldtäkter har blivit ett problem

13 Dec 2017, 16:40
Eftersom det vidriga näthatet inte verkar försvinna har Nyheter24 tagit frågan till den allra högsta nivån – politikerna. De som har en verklig makt att påverka våra lagar och regler.

"Kniv i fi**an" räckte inte för ofredande – nu nekas Irena Pozar skadestånd

12 Dec 2017, 18:32
Irena Pozar utsattes för grovt näthat och drog sin hatare inför rätta. Men mannen friades och hon stämde då staten. Nu har JK:s besked kommit.

8 dömda för knarkhandel på darknet i år – men svenska sajterna finns kvar

11 Dec 2017, 14:18
Totalt har 43 års fängelse delats ut till åtta personer för knarkbrott i Sverige under 2017. Men polisen planerar inte att vila för det. Satsningen mot knarkhandeln på darknet fortsätter.

#jagärhär-grundaren mordhotad: "Vi har nu nära kontakt med polisen"

10 Dec 2017, 20:09
Mina Dennert tröttnade på näthat och startade en Facebook-grupp som kämpar mot hot och kränkningar online. Nu har hon fått flera mordhot.