Många kritiker tycker att Facebook tar för lite ansvar när det gäller att hålla koll på vad som släpps igenom och delas som nyheter i flödet, enligt mediestrategen Brit Stakston.
1 av 2
Många kritiker tycker att Facebook tar för lite ansvar när det gäller att hålla koll på vad som släpps igenom och delas som nyheter i flödet, enligt mediestrategen Brit Stakston. - Foto: Lena Dahlström / Skrämdump
Hon säger att företag som Facebook har ett jättestort ansvar, men inte allt.
2 av 2
Hon säger att företag som Facebook har ett jättestort ansvar, men inte allt. - Foto: Lena Dahlström

Experten: Därför delar folk falska nyheter på Facebook

Enligt mediestrategen Brit Stakston finns det många orsaker till att fejknyheter sprids på nätet.


Under månaderna innan presidentvalet i USA nu under hösten kryllade det av falska nyheter i sociala medier.

Det var till och med så att fler falska nyheter både delades och lästes jämfört med toppnyheterna från de stora nyhetsmedierna, enligt en undersökning från sajten Buzzfeed.

– För Trump-anhängare är det inte Facebook som bidrar till etablerandet av en falsk nyhet. De ville ha en förändring. Även om Facebook skulle strypa fejknyheter på den plattformen är Trump-supportrarna inte mottagliga för en annan bild eftersom man har satt sig i ett hörn och bestämt sig för att världen ser ut på ett visst sätt, säger mediestrategen Brit Stakston till Nyheter24.

Brit Stakston. Bildkälla: Lena Dahlström

Många kritiker tycker att till exempel Facebook tar för lite ansvar när det gäller att hålla koll på vad som släpps igenom och delas som nyheter i flödet, enligt Brit Stakston.

Hon säger att företag som Facebook har ett jättestort ansvar, men inte allt.

– De ska göra det de kan, men framför allt är det vi användare som behöver ha ett levande samtal om det vi läser, tror och tänker. Vi behöver bli mer intresserade av att hitta motbilder så att vi har fler perspektiv, och att hitta källor som man kan lita på, säger hon.

En falsk nyhet från en fejksajt. Bildkälla: Skärmdump

Brit Stakston menar att fejkade nyheter kan ha flera syften. De kan handla om att locka klick för att tjäna pengar, om seriösa försök att skapa opinion – eller så kan det också handla om ironi och satir.

Hon tycker även att det är viktigt att förstå varför människor delar tillspetsade saker på just Facebook.

– Man behöver också förstå att ibland delar vi sådana här saker för att det är en skruvad "take" på något vi tycker, en ganska medveten delning helt enkelt.

För att minska antalet falska nyheter på Facebook vill Brit Stakston att folk själva ska ha bättre möjligheter att rapportera om inlägg, klipp och bilder inte verkar stämma, till exempel genom en "rapportera"-knapp.

– Men jag är jätteskeptisk till att kräva mer publicistik av Facebook, säger hon.

Läs mer om Nyheter24:s granskning av falska nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Facebook ta ett större ansvar för falska nyheter?
Tack för din röst!