En ny tjänst som ska visa verkligheten för föräldrar.
1 av 4
En ny tjänst som ska visa verkligheten för föräldrar. - Foto: TT/Snackaomhat
#Snackaomhat
2 av 4
#Snackaomhat - Foto: Snackaomhat
En kampanj som ska förebygga näthatet.
3 av 4
En kampanj som ska förebygga näthatet. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kampanjen startade igår.
4 av 4
Kampanjen startade igår. - Foto: Snackaomhat

Här kan du anmäla dig till att bli näthatad i en vecka

Initiativet #Snackaomhat vill ge föräldrar en inblick i hur snacket går mellan barn och ungdomar på nätet.


En ny satsning i Landskrona vill nu få fler att snacka om näthat. Initiativet heter #Snackaomhat och handlar om att ge föräldrar en inblick i hur snacket går mellan barn och ungdomar på nätet.

Satsningen drog igång efter en enkätundersökning på skolor i Landskrona, som visade att 30 procent av eleverna upplevt kränkningar i mobilen eller på nätet, och att ungdomar är uppkopplade cirka fem timmar om dagen.

– Föräldrar frågar ofta hur barnen haft det i skolan eller på träningen, men aldrig på nätet. Vi vill närma oss föräldrarna och arbeta förebyggande mot näthat, därför startade vi det här, säger Elvir Mesanovic, presstalesperson för initiativet, till Nyheter24.

Kampanjen erbjuder bland annat en tjänst där du som förälder kan anmäla dig till att bli näthatad under en vecka. Det är elever själva som har skrivit ihop verkliga sms och kommentarer de själva fått, som sedan då skickas ut lite då och då under en vecka till personen som anmält sig. Detta för att få en bild av hur det faktiskt ser ut i verkligheten.

– Vi vill testa något annorlunda, man måste våga gå utanför ramarna. Vi tror att den här tjänsten kan göra så att föräldrar får en större inblick i hur klimatet på nätet ser ut och även får sig en tankeställare själva över hur de beter sig på nätet. Alla föräldrar borde testa, säger han.

Du går alltså in på hemsidan, skriver i ditt namn och telefonnummer och blir sedan näthatad med samma kommentarer som någon annan fått tidigare. Du måste bekräfta så att det verkligen är du när du anmäler dig och kan direkt stoppa tjänsten om du tycker det känns obehagligt.

Hemsidan erbjuder även råd och hjälp till föräldrar som vill prata med sina barn om klimatet på nätet, och en film som har ett starkt och viktigt budskap, se den nedan.

– Jag har höga ambitioner för den här satsningen, vi vill att så många som möjligt besöker sidan, så vi förebygger näthatet tillsammans. Det är verklighet för så många barn, så det är dags att göra något, säger han.

Bakom initiativet står gruppen för sociala medier Landskrona stad - Lokalpolisområde Landskrona, Elevhälsan, Utbildningsförvaltningen samt Individ & Familjeförvaltningen Landskrona Stad.

Se videon här:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!