Alpcot Equities minskade 0,71 procent i april - lyfter rapporter för det första kvartalet

Inledningsvis skriver förvaltaren att börserna skakade till när inflationen återigen steg följt av att förväntningarna om räntesänkningar i USA sprack."Trots att inflationen är efterhängset 'för hög' beror det på faktorer som inte kommer upprepas på ett bra tag framöver. Detta ser förstås även Fed som i sitt senaste uttalande sa att det åtminstone inte var tal om någon höjning som nästa åtgärd, ett narrativ som gjort ovälkommen come-back under april", skriver förvaltaren och tillägger att man tror på en testsänkning vid septembermötet.

För fondens del var VNV, Munters, Intervacc, Altas Copco och Alphabet de mest positiva bidragsgivarna, medan OX2, AMD, Meta, UBS och EQT tyngde månadsavkastningen. "Munters la ett starkt kvartal bakom sig med god försäljning, lönsamhet och framför allt orderingång.

Den sistnämnda mätpunkten imponerade särskilt väl på både marknaden och analytikerna, även om orderingången faktiskt fortfarande understeg faktureringen."För Atlas Copco sjönk orderingången med 4 procent, även om den fortfarande ligger över faktureringen och var över marknadsförväntningarna."Äntligen syntes tecken på att orderingången till halvledarindustrin ökade, vilket konkurrenten VAT tidigare vittnat om", skriver förvaltaren.OX2, å andra sidan, levererade en rapport under marknadsförväntningarna efter att inte sålt några projekt under kvartalet. Samtidigt kommer många projekt färdigställas och säljas under kvartalet, poängterar förvaltaren.

"De långsiktiga förutsättningarna är det få som har några större negativa synpunkter på om och då gäller det att utmärka sig i en sektor som från tid till annan har motvind."Gällande portföljaktiviteten ökade innehaven i EQT och ASM, samtidigt som det i Mercedes Benz halverades och Soitec samt ON Semiconductor avyttrades helt. De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nvidia, ABB och Microsoft med portföljvikter om 4,67, 4,46 respektive 4,14 procent.

De tre största sektorerna var samtidigt informationsteknik, finans samt industrivaror och -tjänster.Gällande den geografiska exponeringen stod USA för 43,75 procent av allokeringen och Europa, exklusive Sverige, för 36,12 procent.