Aye Alhassani, 23 år, sökte jobb på SAS
1 av 3
Aye Alhassani, 23 år, sökte jobb på SAS - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
- Foto: Privat

Aye, 23: SAS vägrar anställa mig för att jag har slöja

Aye Alhassani: "Rekryteraren sa att SAS har som policy att anställda inte får visa några religiösa symboler".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag tisdagen 25 april blev jag inkallad på en jobbintervju som trafikassistent, (Check-in personal) genom CAE som är ett rekryteringsbolag för SAS, Scandinavian Airlines. Jag behövde genomgå flera steg och tester för att gå vidare till nästa steg i ansökningsprocessen för att eventuellt få en inbjudan till intervjun.

Det första steget utgjorde att man bland annat skulle skicka in sitt CV i samband med ett personligt brev och att man även skulle spela in en video på engelska där man besvarar tre frågor angående rollen. Jag blev godkänd på dessa delar och fick gå vidare till nästa steg i processen.

I andra steget fick jag utföra fyra olika tester. Även dessa blev jag godkänd på och fick en inbjudan till en intervju med CAE. Intervjun skulle vara i form av både gruppintervjuer och även enskilda intervjuer.

När jag kom dit deltog jag först i gruppintervjun med tre andra tjejer som också sökte till tjänsten. Gruppintervjun kändes väldigt bra och jag kände att jag besvarade alla delar utan svårigheter. Vid nästa steg då jag blev inkallad till den enskilda intervjun blir jag informerad av rekryteraren att SAS har som policy att anställda inte får visa några religiösa symboler.

I samband med detta blir jag tillfrågad om jag har möjlighet att ta av mig slöjan för tjänsten. Jag förklarade för henne att detta inte var ett alternativ för mig.

Jag var väldigt upprörd över detta eftersom att jag redan vid första steget visade att jag bär slöja genom att jag både hade skickat en video och mitt CV med en bild när jag ansökte om tjänsten. Bolaget var redan medvetna om att jag bär slöja och valde ändå att låta mig gå vidare.

Utöver detta gav de mig ingen information om deras policy när de skickade ut mailet om att jag hade gått vidare. Jag frågade därför varför de tog mig vidare om detta är del av policyn och rekryteraren svar var att jag var en passande kandidat för tjänsten men att de ville ge mig en chans att välja att ta av mig slöjan om jag ville jobba för dem.

Det här fick mig att bli helt ställd då jag även är medveten om att det finns anställda på SAS som bär slöja. Detta var något jag tog upp som rekryteraren inte hade någon information om, därav nämnde hon att hon skulle kolla upp detta. I samband med det frågade hon om jag skulle vilja fortsätta intervjun vilket jag gjorde.

Jag besvarade alla frågor med säkerhet och rekryteraren avslutade intervjun med att säga att jag var väldigt passande för rollen men att hon skulle höra av sig till bolaget angående policyn och därmed återkomma. Jag fick senare veta att SAS nya policy inkluderar att de inte anställer beslöjade kvinnor eftersom att det anses vara en religös symbol.

En person bör rekryteras till ett arbete eftersom att personen bär på kompetenser som är passande för yrket. Den möjligheten ska inte behöva tas ifrån en pågrund av vilken tro man väljer att följa. Så länge en människa försöker bidra och prestera för detta samhälle borde vi hålla varann om ryggen och omfamna varandras olikheter.

Det finns ingen plats för anpassning om man inte får chansen att prestera och bidra som arbetskraft, både för sig själv och för samhället.

Den 14 mars i år fattades ett beslut i EU domstolen som nu gör det möjligt för arbetsgivare att neka arbete eller avskeda kvinnor som bär slöja. I domen diskuteras det att det finns ett problem med religiösa symboler, i förhållande till neutralitetsprincipen.

Vad vi lär oss av denna dom är att den muslimska kvinnan stängs ute ur arbetslivet pågrund av hennes val till att bära slöja. Mitt fall är en konsekvens av EU-beslutet i svensk kontext.

Aye Alhassani

/
sas
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.