1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

​Mikaela, 24: Du kan gå runt och vara feminist helt utan att veta om det

Mikaela Wilje: "Livstidslönen för en manlig ekonom i genomsnitt 2 300 000 kronor högre än för en kvinnlig ekonom, trots att jag lägger ut exakt lika mycket pengar och tid på min utbildning som en manlig ekonomistudent".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikaela Wilje är 24 år och kommer från Falun, men studerar just nu ekonomi i USA.

Följ henne på Instagram: @mikaelawilje

Jag är ute och promenerar med min lillebror. Det är mitt i december och sent på kvällen. Vi bara bestämde oss för att ta en promenad. Min bror är två år yngre än mig. Jag är tjugotre år gammal. Varje gång vi promenerar tillsammans så pratar vi alltid om intressanta samtalsämnen. Min bror är smart. Ödmjuk. Öppensinnad. Mogen för sin ålder om man jämför med många andra i hans ålder, skulle jag vilja säga. Till och med mer mogen än folk i min ålder, och även ännu äldre.

Han tar upp filmklippet ”kära pappa” som spreds som en löpeld över internet. Ett filmklipp med ett otroligt viktigt budskap. Ni vet, klippet där en ung flicka berättar för sin pappa vad hon kommer utsättas för under sin livsgång som tjej, för att ”pojkar är pojkar”. Min bror säger att han skäms ibland. För att han känner pojkar som beter sig som i det filmklippet.

Han börjar prata om en händelse som skedde för några veckor sedan. Han säger att en tjej var full på en hemmafest, och en grupp killar börjar kasta glåpord mot henne. Ord, som att hon är en hora. En äcklig hora. Hon har inte gjort dem något, men hon bara är en äcklig hora. Min bror berättar hur han med hjärtat i halsgropen kliver emellan. Säger åt grabbarna att lägga av. Då vänder sig en av grabbarna mot honom och säger att de bara skojar, de skämtar bara med henne. De menar inget illa. ”Chilla”. Min bror säger att det inte är ok. Då skrattar de. Frågar om det är hans hora. Min bror ber henne att följa med ut så han kan se till att någon hämtar henne. ”Du vill bara ligga med henne!” skriker de efter min bror som tar med den nästintill medvetslösa tjejen ut, och ordnar så att hon blir hämtad. Hon tackar min bror. Om och om igen, och nästa dag, så får han ett meddelande där hon tackar honom igen.

Jag blir så stolt att jag vill spricka när jag hör det här. Min bror. Min fantastiska bror, stod upp för den här tjejen, och det är HÄR, som ett budskap som ”kära pappa”-klippet förmedlar, behövs. Vi måste säga till våra söner, bröder, vänner, bekanta och främlingar, att det inte är ok. Det är inte ok att kalla någon en hora. För hon är ingen hora. Inget i den situationen rättfärdigar pojkarna att kalla den här flickan en hora, oavsett vad hon hade på sig eller hur full hon var.

År 2013 så blev en femtonårig flicka våldtagen av sex pojkar på en hemmafest. Enligt hovrätten, och jag citerar, ”saknas det belägg för att den 15-åriga flickan, som inte kände någon av pojkarna, ska ha haft anledning att vara rädd för att råka illa ut om hon gjorde motstånd. Hovrätten ifrågasätter också att flickan eftersom det var mörkt i rummet kan vara helt säker på vem som gjorde vad. Rätten anser dessutom att flickan har haft möjlighet att lämna lägenheten”. Pojkarna blev alltså friade, för hon bara sa nej. Bara nej. Det räckte inte med ett nej. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes under 2015 18 100 sexualbrott i Sverige, varav 5 920 rubricerades som våldtäkt. Vi kan också se att betydligt fler kvinnor är män har blivit utsatta, även om det är viktigt att se att även män blir drabbade.

I skrivande stund så bor jag i USA. Donald Trump blev precis USA:s 45:e president. Det har varit mycket skriverier om honom. Bland annat så kan vi se filmklipp där han säger att en kvinna under en tv-show ”must be a pretty picture, you dropping to your knees”.

Under OS 2016 så vann Katinka Hosszu guld i simning och slog rekord. Hennes man, som också är hennes coach, var enligt medier ”the man responsible” för hennes vinst.

Jag befinner mig mitt i mina studier till att ta en kandidat i ekonomi. Enligt saco.se så är livstidslönen för en manlig ekonom i genomsnitt 2 300 000 högre än för en kvinnlig ekonom, men jag lägger ut exakt lika mycket pengar och tid på min utbildning som en manlig ekonomi-student.

Jag blir arg när folk säger att feminism inte behövs. Att feminism är tabu. Att feminism handlar om att bränna underkläder, eller att säga att mannen är mindre värd än kvinnan. Feminismen finns på grund av det jag har nämnt ovan, för att bara nämna några få saker. Tack vare feminismen, så har många kvinnor (men tyvärr inte alla) idag rösträtt, rätten till sin egen kropp och rätten till att gå i skolan. Trots detta, så har vi en lång väg kvar. Jag läser kommentarer på en artikel som heter ”I am a female and I am so over feminists”, där kvinnor i kommentarsfältet säger att ”vi kvinnor ska vara glada att vi har de rättigheterna vi har idag, var nöjd istället”.

Feminismen finns inte för att slå ner på män, utan för att få upp kvinnor på samma nivå som männen, och det är dags att folk förstår det. Om du också tycker att kvinnor ska ha samma rättigheter som män, oavsett vilket kön du har, så är du en feminist. Punkt.

Mikaela Wilje,
Ekonomistudent

--

Källor:
https://youtu.be/rknZ9qWh7n0

http://www.svd.se/starka-reaktioner-pa-valdtaktsfriande/om/sverige

https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/valdtakt-och-sexualbrott.html

https://youtu.be/oP5VhfQ9Qv8

http://www.saco.se/vara-fragor/lon-och-livslon/skillnader-i-livslon-mellan-kvinnor-och-man/

https://www.washingtonpost.com/news/early-lead/wp/2016/08/07/the-man-responsible-nbc-broadcaster-draws-ire-after-crediting-world-record-to-swimmers-husband/?utm_term=.7cf5cd9e5fc3

https://www.theodysseyonline.com/female-over-feminists

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att män och kvinnor ska ha samma rättigheter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.