1 av 3
- Foto: TT/AP
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: AP

Arkelsten (M): Det går att rädda lejonen!

Moderat: Burkad jakt är varken värdigt eller etiskt, oavsett om du sympatiserar med Djurens rätt eller Jägarförbundet. Men det går att göra något åt det.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ovärdig och oetisk jakt på lejon är en oväntat stor industri som är lönsam i alla led. Det kallas canned hunt, fritt översatt: burkad jakt, och är i realiteten mer slakt än jakt. Svenska volontärer, turister och jägare blir lurade och det handlar om stora pengar. Därför behövs politiskt samarbete, bättre bistånd och ny lagstiftning.

Lejon föds upp under usla förhållanden, utan tillsyn och med brutala brister i djurskyddet. Uppfödning sker utan något som helst avelsprogram. Lejonungarna tas tidigt, innan ögonen öppnats så de präglas på människor innan de lämnas till farmer där ovetande turister gosar med dem och tar selfies.

Lejonungarna vårdas ofta av volontärer som också luras att de bidrar till att rädda vilda djur. När djuren är större och svårare att hantera flyttas dem för att sen säljas, skjutas och bli troféer. Jägare luras alltså till att skjuta halvtama, ibland drogade, lejon. De som genomför detta tar bra betalt i alla led. Jakttroféer är en relativt stor inkomstkälla. Dessutom säljs benbitar och kroppsdelar till asiatisk medicin.

Länderna där detta sker, främst Sydafrika, måste stoppa detta. Men även Sverige kan hjälpa till. Det handlar främst om myndigheters kapacitet, antikorruptionsarbete, tillsynen och behovet av lagstiftning. Ett sätt är att tillsammans med berörda länder utveckla biståndet så att svenska myndigheter som Jordbruksverket och Naturvårdsverket kan stötta sina motsvarigheter där. Så har Riksrevisionen redan arbetat med goda resultat. Starka institutioner, kampen mot korruption och respekt för rättsstatens principer är redan en viktig del i svenskt bistånd och har varit det oavsett regering. Biologisk mångfald, skydd för hotade arter och hållbara ekosystem är annat som Sverige prioriterar. Det går också att ta spjärn i flera av de nya hållbarhetsmålen, främst mål 15 och 16, för detta.

Det kan finnas samsyn och bred politisk vilja att förändra. Förutom utvecklingen av biståndet, kan Sverige införa ett eget lagstiftningspaket, ett Lex Lejon.

Sverige kan arbeta än mer aktivt inom CITES – det internationella avtal som reglerar handeln med hotade arter av vilda djur och växter. På senaste mötet försökte ett antal afrikanska länder få lejon att klassas som en av de mest hotade arterna men fick inte gehör. Enskilda länder har möjlighet att införa egna regelverk som reglerar troféjakt.

Länder som antagit CITES har rätt att utfärda lagstiftning som går bortom CITES riktlinjer, Exempelvis förbud eller striktare reglering för import och export av alla jakttroféer eller troféer från särskilda arter eller länder. Flera andra länder, nu senast USA, har redan stoppat införsel av troféer från burkad jakt genom att klassa lejonen som utrotningshotade.

Import av jakttroféer till Sverige regleras genom EU:s gemensamma lagstiftning. På EU-nivå beslutas om ett allmänt förbud att föra in vissa arter till länder inom EU och om förbud att föra in arter från vissa länder. Sverige kan driva på där.

Dessutom kan vi nationellt införa en amnesti för olagliga troféer från utrotningshotade djur och därefter ett stopp för vidareförsäljning av sådana troféer.

En effektiv åtgärd är också att stoppa vilseledande marknadsföring av jaktresor med burkad jakt och att stoppa den minst lika vilseledande marknadsföringen av volontärresor till anläggningar med lejon i fångenskap.

21 februari visas filmen Blood lions i riksdagen. Ian Michler som är med i filmen är inbjuden till Sverige för att berätta om sitt arbete med att uppmärksamma och stoppa den burkade jakten. Det eventet, precis som de upprörande reportage som nu publicerats av Expressen ökar kunskapen och viljan av att förändra detta. Burkad jakt är varken värdigt eller etiskt, oavsett om du sympatiserar med Djurens rätt eller Jägarförbundet. Men det går att göra något åt det.

Sofia Arkelsten (M),
Riksdagsledamot, Utrikesutskottet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.