1 av 3
- Foto: Privat/Småföretagarnas riksförbund
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Småföretagarnas riksförbund

Fokusera på småföretagen – annars kommer Sverige bli omsprungna

Debattörerna: I dag finns många framgångsrika småföretag i Sverige. Den stora utmaningen är att de sällan växer sig stora.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några år sen jämfördes den svenska ekonomin av internationella bedömare med Pippi Långstrump. I dag har bilden bytts ut mot pessimism. Kronan är i fritt fall och Ericsson befinner sig i stora problem. Ekonomin förväntas växa i långsam fart framöver.

Den internationella affärstidningen Bloomberg förklarar att ekonomin ser dyster ut i Sverige. Andra bedömare stämmer in och pekar på att mycket av tillväxten under senare tid har drivits av en bostadsbubbla och ökad belåning hos hushållen.

Läget är allvarligt, inte minst om vi tänker på hur beroende Sverige är av ett fåtal storföretag. Sverige behöver snabbt få fart på tillväxten hos nya och växande företag. Annars finns en klar risk för att välståndet urholkas i en nära framtid.

Sverige är ett rikt välfärdssamhälle, men välståndet vilar på bräcklig grund. Ett litet handfull företag står för den stora merparten av Sveriges högteknologiska export och för över hälften av de samlade investeringarna i forskning och utveckling.

Dessa företag, som ofta har mer än hundra år på nacken, håller på att möta skarp konkurrens från utländska aktörer. För bara någon generation sen hade svenska företag ett nästan ointagligt försprång i termer av teknologi, kunskapsnivå bland medarbetarna och starka internationella varumärken jämfört med konkurrenter i länder som Indien och Kina.

I dag konkurrerar också omvärlden med kunskap. Det är därför som kinesiska Huawei lyckats tränga ut svenska Ericsson i den högteknologiska marknaden. Andra svenska storföretag känner också av den ökande konkurrensen.

Minst lika allvarligt är att storföretagen är allt mindre svenska och alltmer internationella. Inte bara produktionen, utan också de mest avancerade jobben skapas i hög grad utomlands.

Mellan 2003 och 2013 ökade till exempel antalet anställda som verkar med forskning och utveckling med cirka 25 500 personer i svenska internationella koncerner. Men bara en tiondel av jobben skapades i Sverige. Majoriteten av jobben kom till i asiatiska länder som Kina och Indien.

Poängen är inte att Sverige saknar förmåga att konkurrera med omvärlden. Vi kan klara det. Men för att göra det måste Sverige börja förlita sig på nya framgångar, inte som vi gjort hittills förvänta oss att ett litet antal gamla storföretag ska dra det stora lasset.

I dag finns många framgångsrika småföretag i Sverige. Den stora utmaningen är att de sällan växer sig stora. Sverige har ett stort underskott av medelstora företag som exporterar till omvärlden. Det är därför som exporten, som är källan till samhällets välstånd, kan kollapsa om några fler storföretag går samma öde till mötes som Ericsson.

Det saknas inte insikt om vad som krävs för att skapa bra villkor för nya och växande företag. Lärlingssystem som kan bana väg för företagens kompetensförsörjning, reformer som gör det enklare för företag att växa genom att locka till sig investeringar, rimliga skatter och minskad offentlig byråkrati är alla viktiga pusselbitar.

Vad som saknas är en vilja till förändring. Vi har vant oss vid att ta välståndet för givet, medan omvärlden satsar på att stärka företagandets villkor. De förändringar som regeringen i Sverige utannonserar, som till exempel de nya skattereglerna, går ut på att försämra snarare än förbättra företagandets villkor.

Det är inte en hållbar modell. Snart riskerar vi att vakna upp till ett Sverige som fallit efter i den internationella konkurrensen. Då kommer politiker från höger till vänster inse behovet av förändring. Vore det inte smartare att agera redan i dag för att säkra framtiden?

Nima Sanandaji,
Teknologie doktor och utredare

Leif Svensson,
Förbundsordförande Småföretagarnas Riksförbund

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.