1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

Victor, 15: Elever bryr sig mer om Snapchat än matte

Debattören: Det faktum att matematikkunskaperna sjunker mer än någonsin är oroväckande


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Victor Sturesson är 15 år och bor i Lund.

Jag läste nyligen en artikel om hur matematikkunskaperna i den svenska grundskolan kraftigt har försämrats de senaste 15 åren, detta kan man inte minst se i PISA-resultaten, vilka publiceras vart tredje år. Oroväckande nog är nedgången störst vad det gäller matematik.

Sverige ligger på en tjugonde plats på listan, bakom länder såsom Ungern, Spanien och Portugal. Borde utvecklingen inte gå åt andra hållet, med tanke på hur samhället i övrigt har utvecklats med ny teknik och bättre förutsättningar för studier?

Det är inte sällan jag hör klasskompisar ställa frågor som vilken godtycklig niondeklassare som helst borde kunna, exempelvis hur man tillämpar prioriteringsregler eller hur man räknar ut en enkel multiplikation utan miniräknare.

Att be om hjälp är i sig absolut inte fel, utan snarare någonting fler borde göra, men att sätta standarden så pass lågt inom matematiken gör mig orolig. Jag fick också för bara några dagar sedan reda på att det i min parallellklass är ett flertal elever som fick underkänt eller med nöd och näppe godkänt på det senaste matematikprovet de hade, hur skall dessa elever klara av gymnasiet, eller ens nå dit?

Vissa politiker och partier menar på att det är antalet lektionstimmar som är för få på högstadiet, och att en timme mer matte i veckan hade gjort susen och löst många av de problem vi i dag ser. Visst hade mer lektionstid verkligen inte skadat, varken för dem som har svårt för matte och vill utvecklas, men även för dem som ligger i framkant och söker nya utmaningar.

Problemet tror jag dock bottnar i somliga elevers attityd till skolan och hur man väljer att prioritera sin lektionstid och enbart fokusera dagen innan matteprovet. Jag ser också ofta personer knappa på sina telefoner på lektionerna, någonting som man enligt mig bör se hårdare på. Även om jag förstår att det kan vara frestande att kolla telefonen när det plingar till, är man trots allt i skolan för att lära sig.

Sociala medier kan man använda på raster eller fritiden, och dessa händelser tycker jag säger en del om hur en del elever väljer att lägga sin tid i skolan, vilket också ger utslag på resultaten. Sverige behöver helt enkelt en mer disciplinerad skola.

Att svenska elever generellt sett har försämrats i matematik innebär givetvis att förutsättningarna inför gymnasie- och universitetsstudier också tar skada. Sverige är ett land med bra levnadsstandard och god tillväxt, och det vill vi också fortsätta vara.

Men det faktum att matematikkunskaperna sjunker mer än någonsin är oroväckande, särskilt med tanke på att företag i dag inte är rädda för att anställa personal från världen över. Fokus ligger alltså i allt högre grad på kompetens, vilket innebär att våra svenska ungdomar måste få en god utbildning och på så vis vara aktuella för dessa arbeten.

Sker inte detta kan det mycket väl bli så att företagen lägger ned sin verksamhet i Sverige och flyttar utomlands på grund av billigare och bättre arbetskraft, eller att man i Sverige tar in människor med annan nationalitet men med högre kompetens än svenskar. Det är därför oerhört viktigt att förbättra de svenska matematikresultaten, både för den enskilde individen men också för samhället i stort.

Vi kan nog alla vara överens om att det är dags att göra någonting åt matematiken i den svenska grundskolan, låt oss se framsteg redan i PISA-undersökningen 2018!

Victor Sturesson


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.