Johan Forssell tycker det är dags att Ygeman och Löfven tar ansvar.
1 av 4
Johan Forssell tycker det är dags att Ygeman och Löfven tar ansvar. - Foto: TT/TT/TT
Johan Forssell (M).
2 av 4
Johan Forssell (M). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
"Otryggheten i Sverige växer".
3 av 4
"Otryggheten i Sverige växer". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anders Ygeman (S).
4 av 4
Anders Ygeman (S). - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Bilar brinner och folk är rädda för att gå ut – men Ygeman är nöjd

Moderaten: Det är hög tid att inrikesminister Anders Ygeman tar ansvar för den växande otrygghet som breder ut sig i samhället.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Få saker är lika viktiga i vardagen som att kunna vara trygg. Att veta att polisen kommer när den behövs. Att brott får konsekvenser och att samhället aldrig accepterar när våld och otrygghet breder ut sig.

Ändå verkar inrikesminister Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven nöjda med utvecklingen. Båda blundar för problemet och menar att vi inte ser någon kris i polisen. De är uppenbart oförmögna att ta ansvar.

Otryggheten i Sverige växer. Det finns i dag många områden där man inte vågar ringa polisen, där det brinner bilar och människor är rädda för att gå ut. Så ska det inte vara.

Nyligen publicerades en undersökning av Sveriges Radio som visade att var tredje kommun i Sverige tvingas anlita privata säkerhetsbolag för att skapa trygghet i det offentliga. Det är i sig helt absurt, men tyvärr inte förvånande mot bakgrund av den utveckling som blivit allt mer oroande.

I fjol klarade polisen bara upp 14 procent av brotten. Det är inte ens vart femte brott och innebär att brottsuppklarningen inte har varit så här låg på 16 år. Problemen finns också inom den egna myndigheten. Under första halvåret 2016 valde 240 poliser att sluta, cirka 60 procent fler än motsvarande period förra året.

Det är orimligt att vi har en situation där fler och fler poliser väljer att sluta, kommuner måste betala för trygghet samtidigt som polisen tvingas nedprioritera brott, lägga ner undersökningar och till och med i vissa fall inte åka ut på larm. Går det att beskriva på något annat sätt än som en trygghetskris?

Jag är övertygad om de enskilda poliserna gör sitt allra yttersta i en mycket besvärlig situation. De som varje dag tar på sig polisuniformen och kämpar mot brott förtjänar en stor eloge.

För att poliserna ska kunna utföra sitt arbete krävs också att styrande politiker tar sitt ansvar. Det handlar dels om resurser men också om att säkerställa att polisen har en ledning som klarar uppgiften att skapa förtroende hos de egna medarbetarna. Situationen går inte att prata bort utan måste mötas med konkreta reformer.

Sverige behöver fler poliser som kan vara närvarande i människors vardag. Moderaterna har därför föreslagit 2 000 fler poliser. Vi behöver även fler civilanställda som kan avlasta polisen med administrativa uppgifter och utredningsarbete, ett utrustningslyft och budgeterat för höjda polislöner.

Det är hög tid att inrikesminister Anders Ygeman tar ansvar för den växande otrygghet som breder ut sig i samhället. Sverige behöver en trygghet att lita på.

Johan Forssell,
Riksdagsledamot, Moderaterna

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.