Cecilia Avenstam berättar om varför hon blev nykter.
1 av 3
Cecilia Avenstam berättar om varför hon blev nykter. - Foto: Privat/TT
"Jag är inte enbart nykterist för att jag själv inte kan hantera alkoholen".
2 av 3
"Jag är inte enbart nykterist för att jag själv inte kan hantera alkoholen". - Foto: TT
Cecilia Avenstam.
3 av 3
Cecilia Avenstam. - Foto: Privat

Julen 2012 fick jag ett brev från min mor – nu dricker jag inte en droppe

Debattören: Jag väljer att vara nykterist för att min mamma skrev ett brev till mig och bad mig ta kontroll över mitt liv.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Cecilia Avenstam är 23 och kommer från Göteborg.

Besök hennes blogg: http://nouw.com/avenstam

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

"Du är så fin, så duktig, har så många möjligheter – som du låter andra människor ta ifrån dig". Annandag jul 2012 fick jag ett brev av min mamma. Ett brev där hon bad mig söka hjälp.

Det är snart fyra år sedan min mamma skrev de brevet till mig. Ett brev jag hittade för ett par månader sen. Ett brev som ger mig ångest. Ett brev som ger mig skuldkänslor.

Den 20 mars 2014 bestämde jag mig. Nu räcker det. Nu får det vara nog. I dag, 20 september 2016 är det 2,5 år sedan jag tog de viktigaste beslutet i mitt liv.

I dag kallar jag mig för nykterist. En stolt sådan. Innan har jag inte riktigt vågat. För nykterist klingar tråkigt. Torrt. Och jag är verken tråkig eller torr. Rätt rolig om jag ska vara ärlig.

Under 2,5 år har jag byggt upp mig själv på nytt. Jag har gjort mig av med personer i min närhet som suger energi. Som inte ger mig något. Som inte respekterar mig för den jag är och vill vara.

Jag har rannsakat mig själv. Vad är viktigt för mig? Varför gör jag det jag gör? Och för vem gör jag det? Jag har lärt mig att älska mig själv. Att förstå mitt värde. Att inte nöja mig. Jag har bara ett liv.

Det finns så mycket människor ute i världen som vill ont. Som vill skada andra för egen vinning. Som får ut något på att göra någon annan illa. Som känner tillfredställelse när du skriker och stretar emot.

Ni ska få veta en hemlighet. Jag är inte enbart nykterist för att jag själv inte kan hantera alkoholen. Utan för att människor runt omkring i världen inte kan hantera sig själva och sina begär när de ser en ensam tjej på stan som druckit ett glas för mycket.

Jag väljer att vara nykterist för att jag aldrig någonsin igen ska försätta mig i en situation där jag inte har kontroll. Jag väljer att vara nykterist för att min mamma skrev ett brev till mig och bad mig ta kontroll över mitt liv. Att inte lägga mitt liv i någon annans händer.

För det är mitt liv. Och jag har bara ett.

Cecilia Avenstam

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.