Daniel Viberg skriver om skolan.
1 av 3
Daniel Viberg skriver om skolan. - Foto: Privat/TT
Daniel Viberg.
2 av 3
Daniel Viberg. - Foto: Privat
"Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade".
3 av 3
"Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Betygssystemet är en käftsmäll – ta inte bort det enda som räddar oss

Debattören: Vi har redan fått ta en smäll genom att plugga under Gy11, låt oss inte ta ännu en smäll genom att bli portade från högskolan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Daniel Viberg är 19 år. Han bor i Jönköping och är nybliven student som pluggar inför högskoleprovet.

År 2011 infördes den nya läroplanen Gy2011 på initiativ från regeringen Reinfeldt, inklusive ett nytt betygssystem. Det nya systemet skulle bromsa den inflation av höga betyg man sett de senaste åren, samt ge plats för 2 helt nya delbetyg. Lärare skulle alltså kunna betygsätta sina elever mer precist och mer rättvist.

Efter det första åren möttes en stor mängd elever av en chock – det visade sig vara avsevärt mycket svårare att nå delbetyget A än det tidigare delbetyget MVG. Anledningen är att man inte får missa ett enda betygskrav för betyget A, men för betyget MVG fanns utrymme för kompromisser.

Givetvis är det nya systemet mer rättvist, men det blir en käftsmäll för oss som får betygen precis i övergångsperioden. En elev som tog studenten 2010 och en elev som tog studenten 2014 får avsevärt olika meritvärden att söka in på högskola med – även om de haft precis samma prestationsnivå.

Detta förstod även regeringen. Ungdomar med det äldre betygssystemet skulle med sina höga meritvärden helt och hållet konkurrera ut oss med nya betyg. Lösningen skulle då vara att skapa en särskild urvalsgrupp för oss med det nya betygssystemet. Denna grupp fick namnet BIex.

Med denna urvalsgrupp kunde vi trots våra lägre meritvärden få en plats på högskolan. Låt oss ta logopedprogrammet på Göteborgs Universitet som exempel. År 2015 behövdes ett meritvärde på 20.40 med det äldre betygssystemet för att komma in på linjen. I gruppen BIex krävdes endast 18.96 - en skillnad på hela 1.44 poäng. Det kan låta som en väldigt liten skillnad, men den är enorm för oss nyblivna studenter.

Är det då inte så att BIex är en perfekt lösning? Nej. Trots att BIex fungerat såpass bra så var planen att den skulle finnas i endast 2,5 år. De första eleverna som tog studenten med det nya betygssystemet gick ut våren 2014. BIex upphör vårterminen 2017.

För mig som tog studenten i år är detta katastrof. Många elever med det äldre betygssystemet, de som tog studenten 2013, har ännu inte börjat högskolan. Detta betyder att jag kommer bli helt och hållet utklassad av äldre elever när jag söker in nästa år. Har man betyg från Gy2011 så kommer ens meritvärde inte att räcka till.

Det är många som delar min frustration. På hemsidan fragasyv.se är det många elever som har samma tankegång som mig. “BIex försvinner – hur påverkas antagningsgränserna?” frågar flertalet studenter. Och vad får de för svar?

Jo, att Universitets- och högskolerådet (UHR) inte har någon som helst aning. Dom har inte gjort någon prognos eller analys över huvud taget. Deras okunnighet kommer straffa tusentals ungdomar. Vi med Gy2011 kan behöva vänta flera år innan våra meritvärden räcker till för att komma in på våra drömutbildningar.

Den enda uppmaningen vi får från UHR är att ta högskoleprovet. Betygen vi kämpat för i tre år blir alltså helt och hållet ogiltigförklarade. Högskoleprovet ska vara ett komplement, en extra chans för att komma in. Men för oss blir det den enda vägen.

Vi har redan fått ta en smäll genom att plugga under Gy2011, låt oss inte ta ännu en smäll genom att bli portade från högskolan. Förläng BIex!

Daniel Viberg

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.