Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU) svarar på LUF:s artikel om marknadshyror.
1 av 3
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU) svarar på LUF:s artikel om marknadshyror. - Foto: SSU/TT
"Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden".
2 av 3
"Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden". - Foto: TT
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU).
3 av 3
Gustaf Silenstam och Asal Gohari (SSU). - Foto: SSU

Bostadsbristen suger – fler hyresrätter är lösningen

SSU Uppland: Att införa marknadshyror skulle ge förödande effekter för oss unga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Asal Gohari är ordförande för SSU Uppsala.

Asals twitter @asalgm.

Gustaf Silenstam är vice ordförande SSU Uppsala.

Gustafs twitter @silenstam.


LUF Uppsalas Filip Jovicic och Amanda Kanage skriver på Nyheter24 att bostadsbristen suger och att lösningen är att införa marknadshyror. Vi delar analysen att bostadskrisen suger.

I dag är det 353 000 unga vuxna som skulle vilja ha en egen bostad men som saknar det. Det är oacceptabelt att unga behöver bo hos sina föräldrar, tvingas tacka nej till sin drömutbildning eller i bästa fall får ett tredjehandskontrakt.

När det kommer till lösningar på bostadskrisen slutar dock vår och LUF:s gemensamma analys. SSU menar att det behövs en politik som ökar byggandet av billiga hyresrätter.

Att införa marknadshyror skulle i stället ge förödande effekter för oss unga.

När marknadshyror infördes i Norge steg hyrorna med 60 procent på sex år. I Helsingfors innebar motsvarande politik att hyrorna ökade med 42 procent på fem år.

Det är alltså ingen hemlighet att marknadshyror skulle leda till chockhöjda hyror. Det skulle slå hårt mot vanligt folk och extra hårt mot oss unga med begränsad ekonomi.

Starka branschintressen såsom Fastighetsägarna förespråkar marknadshyror. Det är inte konstigt, deras vinst hade ökat rejält om marknadshyror infördes.

Men varför ett politiskt ungdomsförbund är för ett sådant förslag är för oss obegripligt. SSU har alltid som utgångspunkt att de politiska förslag vi driver ska förbättra ungdomars situation i samhället. LUF verkar inte dela den inställningen.

LUF skriver vidare att förorten får betala för “hyresregleringen” men saknar empiriska belägg. Marknadshyror skulle snarare leda till ökad segregation och klyftor mellan ytterstad och innerstad eftersom endast de med stark ekonomisk köpkraft skulle ha råd med lägenheter i storstäderna.

Det stämmer inte heller att det finns en hyresreglering i Sverige. Dagens bruksvärdessystem för att sätta hyror handlar om att parterna på marknaden, fastighetsägarna och hyresgästerna, möts vid förhandlingsbordet.

Det är alltså inte staten som bestämmer hyrorna.

Dagens situation är resultatet av avsaknaden av bostadspolitik de senaste 20 åren. Politiken har backat från sitt ansvar och överlåtit byggandet till marknaden.

Under Alliansregeringens åtta år stannade bostadsbyggandet av som mest. Nuvarande regering lägger om politiken med ökade byggsubventioner och ambitiösa byggmål.

Dessutom växlar rödgröna kommunledningar runt om i landet, inte minst i Uppsala, upp bostadsbyggandet rejält. Men det krävs mer.

SSU driver på för utökade byggsubventioner, regelförenklingar och att det byggs fler billiga hyresrätter som unga kan ha råd med. Unga behöver inte höjda hyror, de behöver någonstans att bo.

Asal Gohari
ordförande SSU Uppsala

Gustaf Silenstam
vice ordförande SSU Uppsala

---

LUF:s artikel om marknadshyror kan du läsa här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att marknadshyror ska införas?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.