Joar Forssell skriver om att Sverige och Stockholm som stad borde borde bli en Free trade city, istället för Fair trade city.
1 av 3
Joar Forssell skriver om att Sverige och Stockholm som stad borde borde bli en Free trade city, istället för Fair trade city. - Foto: Privat/TT
Joar Forssell.
2 av 3
Joar Forssell. - Foto: Privat
"Vi i Stockholm borde istället gå före och visa vägen som Sveriges första ”Free trade city”.
3 av 3
"Vi i Stockholm borde istället gå före och visa vägen som Sveriges första ”Free trade city”. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fair Trade är långt ifrån rättvist

Debattören: Det var inte regleringar och tramsig plakatpolitik som ”Fairtrade city” som gjorde Sverige rikt, det var handel och människor som trots sin fattigdom fick söka sina drömmars mål.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

FN räknar med att 1,2 miljarder människor lever på under 1,25 dollar om dagen. Följden av fattigdomen är ofta brist på grundläggande socialt skydd för människor och tillgång till basala resurser.

Det är oerhört tragiskt hur många människor som fortfarande lever i fattigdom, människor som på grund av sin utsatthet riskerar att utnyttjas ytterligare.

Nu vill den samlade vänstern i Stockholm göra staden till en Fairtrade City. De menar att med hårdare regelverk ska människornas rättigheter och villkor stärkas – en lovvärd ambition. I själva verket är det precis tvärtom.

Att bli en Fairtrade City innebär att vi ansluter oss till organisationen Fair trade. Det kan låta vackert, men är långt ifrån oproblematiskt. Fair trade är en organisation som till stor del ägs av det socialdemokratiska LO.

Det som händer är alltså att Socialdemokraterna, som styr Stockholms kommun, använder sig av sin politiska makt för att gynna en egen produktmärkning.

Förslaget innebär nämligen bland annat att staden på olika vis ska marknadsföra eller göra reklam för just produktmärkningen Fair Trade.

Men är ändå inte fair trade just ”fair”, eller på svenska ”schysst”? Tyvärr är svaret nej.

Givetvis kan det vara rimligt att ställa krav på social och miljömässig hållbarhet då staten eller en kommun köper saker med skattepengar. Men det är aldrig bra att ställa krav som hindrar ekonomisk utveckling eller leder till att vissa hamnar utanför.

Fair trade är ett exempel på det senare. Genom att kräva att de som ska sälja till Stockholm ska ansluta sig till just den märkningen och de krav, regler och avgifter som kommer med den, hindrar man i praktiken de fattigaste och mest utsatta att kunna sälja sina egna produkter.

Märkningen gör alltså att de som redan lyfts ur den värsta utsattheten får en konkurrensfördel mot de som är i störst behov av att få sälja sina produkter. Det som kallades ”schysst” är alltså rätt ”oschysst”.

Det är inget fel med att vi människor väger in etik och värderingar när vi väljer vart våra pengar ska gå. Det är rimligt att vi genom konsumentmakt aktivt påverkar vår omvärld. Det gör inte att staten hej vilt bör påtvinga oss att stötta något det rådande styret råkar ha fallit för just nu.

Det är när människor själva arbetar hårt, säljer sin produktion och agerar på sina egna drivkrafter som välstånd skapas.

Det var inte regleringar och tramsig plakatpolitik som ”Fairtrade city” som gjorde Sverige rikt, det var handel och människor som trots sin fattigdom fick söka sina drömmars mål.

Välståndet vår frihet byggde är grunden för både välfärd och grundläggande skydd. Stockholm stad och andra ”fairtrade cities” runt om i landet borde istället kämpa för att ge människor även i fattiga länder en stark äganderätt och en fri handel.

Vi i Stockholm borde istället gå före och visa vägen som Sveriges första ”Free trade city”.

Joar Forssell (L),
Ersättare i kommunfullmäktige, Stockholms stad

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.