Ida Larsson (CUF) tycker inte skoleleverna får för lite pengar.
1 av 3
Ida Larsson (CUF) tycker inte skoleleverna får för lite pengar. - Foto: Privat/TT
Ida Larsson.
2 av 3
Ida Larsson. - Foto: Privat
"Att jämföra en lön som du ska kunna försörja dig på med ett bidrag till skolan blir fel".
3 av 3
"Att jämföra en lön som du ska kunna försörja dig på med ett bidrag till skolan blir fel". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nej, elevernas "lön" i skolan är inte för låg

Centerpartist: Skolan är ingen arbetsplats för eleverna, det är en plats där vi förbereder oss inför våra arbetsplatser.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ida Larsson är 15 år och bor i Stockholm.

Hon är aktiv i CUF och driver bloggen www.nouw.com/idisenz

De senaste dagarna har jag sett ett flertal tweets om hur dåligt betalt det är att gå gymnasiet, att timlönen är alldeles för låg. Jag vet inte vad ”timlönen” ligger på och jag tror inte det finns någon exakt siffra, jag har hört allt mellan fem och 14 kronor i timmen.

Men det spelar ingen roll vilken lön folk påstår sig få från skolan för det är så irrelevant och skevt att se skolan som en plats att tjäna pengar (om du inte är personal på skolan, det vill säga).

Som svensk medborgare har man ett fantastiskt privilegium, nämligen fri skolgång. Att läsa på grundskolan och i gymnasiet är kostnadsfritt oavsett bakgrund, kön eller förmögenhet och det är en möjlighet som många barn i världen bara kan drömma om.

Inte nog med att skolan, som enligt Utbildningsradion kostar staten cirka 100 000 per barn och år, är kostnadsfri så har du i gymnasiet (samt på till exempel folkhögskola om du är under 20 år) även ett studiebidrag på 1 050 kronor i månaden som du får om du studerar på heltid.

Detta bidrag ska täcka de kostnader som kan tillkomma eller andra nödvändigheter under skoltiden såsom kalkylator till mattelektionerna.

Studiebidraget är alltså en summa pengar som betalas ut under skolmånaderna för att alla ska ha råd att studera. En lön däremot baseras på bransch, erfarenhet, tid på dygnet, provision och så vidare.

Att jämföra en lön som du ska kunna försörja dig på med ett bidrag till skolan blir fel eftersom dess innebörd egentligen inte alls är densamma förutom att de båda handlar om att du får pengar.

Skolan är ingen arbetsplats för eleverna, det är en plats där vi förbereder oss inför våra arbetsplatser.

Ida Larsson

/
/
CSN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.