Nada Khalid Jowhar skriver om terrorattackerna i Paris.
1 av 9
Nada Khalid Jowhar skriver om terrorattackerna i Paris. - Foto: Privat/TT
Nada Khalid Jowhar.
2 av 9
Nada Khalid Jowhar. - Foto: Privat
Bilder från attackerna i Paris
3 av 9
Bilder från attackerna i Paris - Foto: TT
Bilder från attackerna i Paris
4 av 9
Bilder från attackerna i Paris - Foto: TT
Människor får hjälp efter att ha blivit evakuerade från konserthuset Bataclan
5 av 9
Människor får hjälp efter att ha blivit evakuerade från konserthuset Bataclan - Foto: TT
Resultat av den hemska terrorattacken
6 av 9
Resultat av den hemska terrorattacken - Foto: TT
Personal hjälper en kvinna efter en av skjutningarna
7 av 9
Personal hjälper en kvinna efter en av skjutningarna - Foto: TT
Kvinna blir evakuerad från konserthuset Bataclan
8 av 9
Kvinna blir evakuerad från konserthuset Bataclan - Foto: TT
Bilder från attackerna i Paris
9 av 9
Bilder från attackerna i Paris - Foto: TT

Profilbilder i franska flaggans färger är diskriminering

Nada Khalid Jowhar: Min profilbild ska inte färgas med Frankrikes färger. Jordens miljontals andra lidande medborgare är minst lika viktiga som Frankrikes.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nada Khalid Jowhar studerar mellanöstern- och nordafrikastudier och media & kommunikationsvetenskap på Stockholms universitet

I torsdags mördades 43 personer efter ett självmordsdåd i Libanons huvudstad. En vecka innan det förlorade 224 ryssar livet efter flygplanskraschen på Sinaihalvön. Fem månader innan båda dessa händelser sköts 38 västerländska turister till döds på en tunisiskt strand i turiststaden Sousse.

I helgen uppmärksammades Parisdådet som ledde till att över 128 människor miste sina liv och som även beskrivs som den dödligaste attacken i Frankrike sedan andra världskriget. Fastän ISIS erkänt alla dessa attentat så ser man tydliga skillnader på omvärldens reaktioner gentemot dessa händelser, framför allt på sociala medier.

Tusentals syrier har i över 2 års tid fått lida av bombattentatet, offentliga avrättningar och tortyr. Terroristgruppen ISIS har varit en av de framträdande anledningarna. Människor runt om i världen har tvingats fly och många av dessa människors resa slutar på havsbotten i medelhavet.

All denna brutalitet är förvånade, men det mest chockerande är omvärldens reaktioner, framför allt sociala mediers. Facebook, ett av världens mest inflytelserika och mest framgångsrika medium väljer att blunda för nästan alla ovan nämna händelser och enbart visa sin solidaritet för terrordådet i Paris genom att uppmana sociala nätverkets användare att färga sina profilbilder i den franska flaggas färger.

Det sorgliga i detta fall är hur vanliga medborgare blint väljer att följa Facebooks instruktioner utan att ifrågasätta dem eller lägga märkte till att de på sådan sätt stödjer Facebooks etniska diskriminering.

Facebook är ett forum där människor från över 71 länder samlas, i vilket syfte visar man sitt stöd för enbart en folkgrupp och inte ett annan? Av vilken anledning anser Facebook att de har en etisk plikt att belysa användarna om händelsen i just Paris och bokstavligen blunda för miljontals andra människor lidande?

Nätverkets främsta syfte är att hjälpa människor att kommunicera effektivt och därigenom ge dem möjligheten att skapa relationer med sina medmänniskor.

Däremot leder denna handling till en fördelning bland människor. Den skickar även indirekta signaler till användare, som till exempel att en händelse är mer värd att sympatisera än en annan eller att en folkgrupp är ”viktigare” än en annan.

Parisattentaten var hemska, precis lika hemska som alla andra attentat ISIS ligger bakom. Jag väljer därför att tacka nej till Facebooks tjänst. Min profilbild ska inte färgas med Frankrikes färger. Jordens miljontals andra lidande medborgare är minst lika viktiga som Frankrikes.

Nada Khalid Jowhar

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.