Josefin Strömberg
Josefin Strömberg - Foto: Privat

"Vänsterfeministernas förvridna världsbild hjälper absolut ingen"

Josefin Strömberg: "När vänsterfeminister hävdar att kvinnors våld mot män inte är så allvarligt blir jag oroad. Så fort en människa blir utsatt för våld så är det ett problem".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Josefin Strömberg är feminist och liberal debattör, är egenföretagare och driver ett kvinnligt nätverk.

Följ henne på Twitter: @josefinstr

Jag har hört mig själv yttra orden ett antal gånger den senaste tiden. När jag som feminist inte köper vänsterargument som bygger på att kollektivt beskylla män som grupp får jag ibland stå ut med en hel del blickar. Dessvärre håller inte kollektiviseringsargumentet, och det skadar den feministiska rörelsen för både framtiden och samtiden.

I går på internationella mansdagen hamnade jag i en diskussion om kvinnors våld mot män. ”Kvinnors våld mot män är ju inte alls ett problem på samma sätt. Det är ju inte strukturellt”, tyckte min samtalspartner. Därmed var det inte heller viktigt att prata om, tyckte hen.

Förtjänar en person som har utsatts för strukturellt våld mer omtanke än någon som har utsatts för icke-strukturellt våld? Enligt vissa verkar så vara fallet. När vänsterfeminister hävdar att kvinnors våld mot män inte är så allvarligt blir jag oroad. Måhända att det inte är lika vanligt förekommande, men så fort en människa blir utsatt för våld så är det ett problem. Våld som våld, oavsett kön.

Att kollektivisera människor är typiskt för vänstertänkare. Enligt dem kan man dela upp samhället i homogena grupper och rangordna dem utifrån hur mycket makt de har. Det går alltså ut på att skapa påtvingade kollektiv såsom klass eller kön som hålls kollektivt ansvariga. Det är viktigt att förstå att könsstrukturerna i riksdagen kan skilja sig från dem på en gymnasieskola i Flen, som i sin tur kan skilja sig från dem på varvet i Göteborg eller från dem i ekonomföreningen vid Linköpings universitet. Strukturer ser olika ut i olika kontexter, och det är inte bara kön som påverkar dem. 

Jag befinner mig inte alltid i patriarkala situationer. Inte i min familj, inte i min relation, inte med mina vänner. När jag väl stöter på machogubbar som vill sätta mig på plats kan jag inte alltid härleda beteendet till deras kön — ibland är de rätt och slätt idioter. Hur kan en veta om orsaken till någons otrevliga beteende är könet eller dålig uppfostran? Eller bara en dålig dag?

Vänstersidan politism.se publicerade i går en artikel där de skrev ”men också män lever under mannens förtryck i ett patriarkalt samhälle.” Här på Nyheter24 publicerades en raljant artikel om varför vi inte bör ha en internationell mansdag. Män anses vara ett homogent kollektiv ansvarigt för att förtrycka kollektivet kvinnor.

Feminist har jag varit i många år. Jag har skrivit motioner och debattartiklar om feminism. Jag har anordnat en kampanj på Katedralskolan i Linköping mot den sexistiska facebooksidan ”Katedralskolans lammkött”, drivit en blogg där tjejer och killar berättade om när de haft sex utan samtycke och jag blivit misshandlad av en man som tafsade på mig på tunnelbanan. Jag blivit jagad av en blottare, och antalet gånger som jag har blivit kallad för hora och slyna av främlingar är för många för att kunna räknas.

De män som har tafsat, skrikit och jagat mig har säkerligen en unken kvinnosyn, men jag skulle inte skylla något av detta på män i allmänhet. Könsstrukturer finns men inte alla upprätthåller dem, och därför kan inte alla heller beskyllas. Genom allt som jag har varit med om har feminismen varit min vän. Jag är feminist men vänsterns kollektiva skuldbeläggande av män hjälper ingen.

Josefin Strömberg

/
/
Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har vänsterfeminismen gått för långt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.