"En utklädnad kan inte vara rasistisk, så sluta förlöjliga cosplay"

Emil Isberg (PP): "Utklädnaden i sig är inte rasistisk. Utklädnaden i sig är inte självklar förlöjligande av andra kulturer. Bara för att man inte är av vikingablod ska man inte vara förbjuden att klä ut sig till viking."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Emil Isberg på Twitter: @emilisberg 

Halloween, denna kommersiella högtid där fokus ofta är på att klä sig så utmanande, provocerande, uppseendeväckande och idiotiskt som möjligt. Vissa lägger ner dagar eller till och med veckor på att få fram den perfekta utklädnaden för några timmars användande. Andra smiter in på Buttericks strax innan stängningsdags på väg till maskeradfesten. Utklädnaden innebär att man belyser stereotyper, strukturer eller oftast avsaknad av smak. Man blir inte rasist för det.

Nu till helgen är det ComicCon / Gamex i Stockholm där många kommer att vara utklädda till favoriter i tv-serier, spel och filmer, främst japanska sådana. 

På liknande sätt klär många ut sig i medeltids-liknande kläder inför Medeltidsveckan i Visby och i vikingakläder till marknaden vid Foteviken. Bara för att man inte är av vikingablod ska man inte vara förbjuden att klä ut sig till viking.

Naturligtvis har man rätt att tipsa kompisar och inbjudna till egna maskeradfester vilka utklädnader man tycker är välkomna, och man ska kritisera politiker om deras utklädnad saknar både förståelse och respekt. Men samhället ska inte förbjuda Buttericks att tjäna pengar på en kommersiell högtid, inte heller moralisera över den enskildes rätt att klä sig utifrån sitt samhällsengagemang och kompetens. Utklädnaden i sig är inte rasistisk. Utklädnaden i sig är inte självklar förlöjligande av andra kulturer. Faktiskt är det samma möjlighet att utklädnade kan synliggöra kulturer och strukturer, skapa debatt och utmana traditioner. Om kulturella traditioner inte klarar av detta kanske man bör fundera på varför man har dessa.

"Let's Be Cops", säger några kompisar. Låt dem, säger jag. Om det går för långt så kommer lagens långa arm. Detsamma gäller om man det går för långt när man klär sig som en stereotyp att man därmed hetsar en folkgrupp. Så låt idioter köpa billig indianutklädnad, sminka sig i ansiktet och provocera sin omgivning. Låt var och en välja utklädnad efter egen kompetens och eget intresse. De är inte mer rasister än de som kritiserar en utklädnad som rasistisk. 

På Halloween kommer idioter klä sig på idiotiskt vis, av fel anledning, vara på fel plats och ibland enbart för att provocera. Självklart får också rasister klä ut sig. Utklädnaden kan vara ett synligt tecken på vad man står för, men en varg i fårakläder är fortfarande en varg. Och en rasist är det oavsett kläder.

Det är inte Buttericks fel att det finns rasism, normer eller strukturer. Låt den utklädde som provocerar stå till svars för sin utklädnad, men förbjud inte utklädnaden. Kom till ComicCon / Gamex och uppskatta de som lagt ner tid och engagemang på sitt intresse.

Emil Isberg, Piratpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan en utklädnad vara rasistisk?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.