"Svenska politiker vågar inte prata om sin psykiska ohälsa"

"Av våra 349 riksdagsledamöter har ingen vågat berätta öppet om sina psykiska problem", skriver Christian Dahlström och Rebecca Anserud som har podcasten Psykpodden.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Christian Dahlström är frilansskribent och författare och har podcasten Psykpodden med entreprenören och författaren Rebecca Anserud. 

Följ Psykpodden på Twitter: @Psykpodden 

Sverige är ett av världens mest öppna och toleranta länder. Påett område ligger vi emellertid långt efter. Vi är ett av få västländer därledande politiker fortfarande inte vågar prata om sin psykiska ohälsa.

Av våra 349 riksdagsledamöter har ingen vågat berätta öppetom sina psykiska problem. Det skulle kunna vara en slump, men det finns mycketsom talar för att det inte är det. Maria Borelius har till exempel berättat att när hon kandiderade till riksdagen 2006 frågade en kollega (som sedan blev minister)om hon skulle berätta öppet om hennes släkts erfarenhet av psykisk sjukdom. ”Nej, det ska du absolut inte göra. Politik är enförtroendebransch. Såna där sjukdomar är folk rädda för. Koppla inte ihop digmed nåt sånt.” svarade kollegan.

I andra länder ser det annorlunda ut. I det brittiskaunderhuset berättade flera ledamöter om sin psykiska ohälsa under enuppmärksammad debatt i juni 2012, och följde därmed i Winston Churchillsfotspår. Förre försvarsministern Kevan Jones berättade om sin depression, tvåkvinnliga konservativa ledamöter berättade om sina förlossningsdepressioner ochLabourledamoten Charles Walker berättade om sina trettio år med tvångssyndrom.

I Australien har handelsministern Andrew Robb skrivit en bokom sina depressioner, och flera andra politiker som Geoff Gallop (depression),Neil Cole och Michael Costa (båda bipolära) har berättat offentligt om psykisksjukdom. I USA har exempelvis kongressledamoten Jesse Jackson jr. (bipolär),senator Lawton Chiles (depression), guvernör Michael Dayton (depression) och bipolärakongressledamoten Lynn Rivers valt öppenhet. I Norge sjukskrev sig Kjell MagneBondevik för depression 1998. Den nyligen avlidne Reiulf Steen, före dettaledare för Arbeiderpartiet, berättade ofta om sina problem med bland annatdepression.

Sveriges ligger alltså långt efter. Dessutom kan mankonstatera att öppenhet om psykisk ohälsa inte tycks rasera den politiskakarriären:

–Bondevik var sjukskriven i fyra veckor, komtillbaka och blev omvald som statsminister tre år senare.

– Charles Walker har berättat om reaktionerna påhans öppenhet: ”Alla har varit helt underbara. Jag borde ha gjort det för fleraår sedan.” Han har också sagt att det är det bästa han gjort under sina sju åri parlamentet.

– Lawton Chiles pensionerade sig 1989 efter hjärtproblemoch depressioner, men blev övertalad av sina väljare att ställa upp iguvernörsvalet i Florida mot republikanen Bob Martinez. Han vann och blevdessutom omvald fyra år senare då han ställdes mot Jeb Bush.

– Mark Dayton berättade om sin depression 2009 menblev ändå vald till guvernör i Minnesota året efter, trots att republikanernagick starkt framåt i resten av USA.

– Lynn Rivers valdes in i den amerikanskakongressen ett år efter hon berättat om sin bipolära sjukdom, och återvaldessedan tre gånger i rad.

Inför riksdagsvalet frågar vi oss: när ska någon av våraledande svensk politiker ta bladet från munnen? Vi ställer vår podcast tillförfogande: Först till kvarn!

Christian Dahlström 
Rebecca Anserud 
Psykpodden 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.