Hanna Wagenius, CUF
Hanna Wagenius, CUF - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hanna Wagenius (CUF): "LAS är knas"

"På Lindåskolan i Göteborg ska en lärare sägas upp, trots att eleverna verkligen vill ha honom kvar. Anledningen stavas lagen om anställningsskydd", skriver Hanna Wagenius från CUF


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På Lindåskolan i Göteborg ska en lärare sägas upp, trots atteleverna verkligen vill ha honom kvar. Anledningen till att just den härläraren inte får jobba kvar stavas lagen om anställningsskydd, LAS, och nog kanman fråga sig varför en lag om anställningsskydd ska göra att en bra ochomtyckt lärare ska få sluta.

Svaret är enkelt. LAS föreskriver att den som är sistanställd på en arbetsplats också är den som ska sägas upp först om man behöverdra ner på personal.

Det ska egentligen inte behövas ett exempel med en omtycktlärare för att man ska förstå att det är dumt. Det borde vara självklart attden som passar bäst för ett jobb ska ha det. Tyvärr leder dagens lagstiftninginte bara till att kompetent personal får gå, utan också till att människor somvantrivs på sin arbetsplats, och kanske till och med utsätts för mobbing ochtrakasserier, inte vågar byta arbetsplats av rädsla för att hamna sist iLAS-kön.

LAS riskerar inte bara att förstöra ungas skolgång genom attgöra att deras bästa lärare försvinner. Lagen gör också att det blir svårareför unga att få jobb den dagen de är klara med sin utbildning. Företagareanställer inte så många som de skulle kunna av rädsla för kostnaderna som enfelrekrytering för med sig, och anställer de så går jobbet till någon som kanvisa upp ett långt CV med många före detta chefer som man kan ringa för attkolla om personen i fråga kommer i tid på morgonen och sköter sig på arbetet.

Det finns många som oroar sig över att en arbetsmarknad utanLAS skulle innebära en ökad otrygghet för arbetstagare. Skulle det innebära attman kan få sparken för vad som helst? Nej, absolut inte. Det finns om inteannat en grundläggande EU-lagstiftning som Sverige behöver leva upp till. Menvi kan titta på vårt grannland Danmark - de har inte LAS, och de vill inte haden heller. I stället ligger tryggheten där i att det är lätt att få ett nyttjobb, och i att man har en hög ersättning från det allmänna när man står mellanarbeten. Med det danska flexicuritysystemet skulle eleverna på Lindåskolan intebehöva bli av med sin lärare, och de skulle inte behöva oroa sig över att bliarbetslösa när de är klara med skolan. Det vore bättre för alla.

Hanna Wagenius
Förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

/
Las
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde vi ta bort LAS?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.