Hyresvärdarna kan sätta vilket pris de vill på parkeringsplatserna
Hyresvärdarna kan sätta vilket pris de vill på parkeringsplatserna - Foto: Henrik Montgomery/TT Janerik Henriksson/TT

Så dyr får din parkeringsplats vara – enligt lagen: "Ocker"

Många upplever att hyran för en parkeringsplats är orimligt hög. Fastighetsägare har nämligen rätt att sätta vilket pris de vill på garageplatserna, men hur kommer det sig?


Att hyra en parkeringsplats är för många nödvändigt för att kunna ha bil, men hyr man i andrahand kan det bli dyrt. Hyresvärden har nämligen rätt att sätta vilket pris de vill. Nyheter24 reder ut vad som gäller. 

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

Olagligt med ockerhyror på lägenhet

Som andrahandsuthyrare är det olagligt att göra en stor vinst på sin lägenhet. 

Enligt hyreslagen har de som hyr ut en möblerad lägenhet rätt att göra ett påslag på hyran, men det får inte vara mer än 15 procent av vad de själva betalar. 

Lagen är tydlig och hård, men den gäller inte för andrahandsuthyrning av parkeringsplatser. Garageplatser ingår nämligen inte i hyreslagen, och kan därför kosta en förmögenhet för den desperate andrahandshyraren. 

Att hyra en parkeringsplats i andrahand kan bli dyrt. Foto: Jessica Gow/TT

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Varför kostar parkeringsplatsen så mycket?

Priset på en parkeringsplats kan alltså fastighetsägaren bestämma precis som de vill. 

När Hem & Hyra tittade närmare på prisskillnaden mellan olika parkeringsplatser såg de att hyran varierar mycket från en fastighetsägare till en annan. Mellan en dyrare garageplats och ett billigare alternativ kunde det skilja 2 118 kronor per månad.

Den som hyr en parkeringsplats i andrahand har alltid möjligheten att överklaga hyran. Ärendet hamnar då hos Kronofogden eller tingsrätten, men risken är stor att fastighetsägaren vinner. 

Det menar Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningens region Mitt. I ett samtal med Hem & Hyra berättar han att regelverket kring parkeringsplatserna är löst, vilket kan stå som anledning till de höga hyrorna.

– Om det skulle vara fråga om överdrivet ocker kan man angripa det med ogiltighetsreglerna i den allmänna avtalslagen. Men det ska ganska mycket till för att det ska kunna ske, utrymmet dit är ganska stort, säger han till Hem & Hyra och fortsätter:

– Om man vägrar en höjning av p-platshyran kan man bli uppsagd och hyresvärden hyr i stället ut den till någon annan. Man är mycket i händerna på hyresvärden. 

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

141 200 kronor för boende under Eurovision: "Ett brott"

Lämnade kranen på – tvingas flytta efter översvämning

Katten Amadeus svalde plast – kostade 100 000 kronor: "Skräck" 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00