Ukrainas säkerhetstjänst säger sig ha stoppat ryska mordplaner i Ukraina. Arkivbild.
Ukrainas säkerhetstjänst säger sig ha stoppat ryska mordplaner i Ukraina. Arkivbild. - Foto: Felipe Dana/AP/TT

Ukraina: Rysk mordplan på Zelenskyj stoppad

Ukraina säger sig ha avslöjat ett nätverk som planerade att lönnmörda president Volodymyr Zelenskyj och flera andra högt uppsatta ukrainare. Två utpekade förrädare har gripits.


Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU meddelar att den har stoppat avancerade planer på att mörda president Zelenskyj och andra personer inom "landets högsta militära och politiska ledning".

Enligt dessa uppgifter har Rysslands säkerhetstjänst FSB velat rekrytera ukrainare som arbetar i säkerhetsorganen närmast den ukrainske presidenten. Två överstar inom UDO, den ukrainska polismyndighet som ansvarar för bland annat personskyddet av landets ledare, har gripits.

Enligt de ukrainska anklagelserna var dessa två personer del av en plan där de förde in vapen och drönare till Ukraina i nära kontakt med ryska FSB. I ett senare skede skulle koordinater lämnas över till Ryssland för att det skulle kunna ske riktade anfall, fortsätter SBU:s redogörelse.

SBU-chefen Vasyl Maljuk – som sägs ha varit en av måltavlorna – meddelar att ryssarna hade för avsikt att genomföra attackerna som en "gåva" till Rysslands president Vladimir Putin inför dennes installationsceremoni för en ny mandatperiod i Moskva på tisdagen.

Enligt den ukrainska redogörelsen var en del av planen att chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst HUR, Kyrylo Budanov, skulle ha mördats redan före påsk.

SBU skriver ut namn på tre ryska män som sägs tillhöra en viss avdelning inom FSB. De påstås ha haft kontakter med de två gripna ukrainarna sedan redan före Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022. De två ukrainarna misstänks för förräderi och förberedelse till terrorbrott.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!