Elva EU-länder uppmanar bland annat Sverige att se till att en ny lag om naturrestaurering röstas igenom. Arkivbild.
Elva EU-länder uppmanar bland annat Sverige att se till att en ny lag om naturrestaurering röstas igenom. Arkivbild. - Foto: Helena Landstedt/TT

Sverige uppmanas rädda EU-lag om naturen

Flera länder i EU uppmanar i ett brev Sverige att rösta igenom ett lagförslag som ska rädda förstörd natur.


Det är miljöministrar i elva EU-länder som i veckan skrivit ett brev till bland annat Sverige. Brevet, som bland andra The Guardian rapporterat om, riktar sig till EU-länder som flaggat för att de antingen kommer att rösta emot eller avstå från att rösta om naturrestaureringslagen.

Tanken med lagen är att åtgärder ska vidtas som leder till att minst 20 procent av EU:s skadade land- och vattenytor återställs till 2030. 90 procent ska återställas till 2050. EU-kommissionen har beskrivit lagen som ett avgörande steg för att undvika en kollaps av ekosystemet.

“Europa är kontinenten med snabbast uppvärmning som är på väg att möta påverkan från skadad natur och klimatkris”, skriver avsändarländerna, bland andra Irland, Tyskland, Frankrike, Spanien och Danmark.

Bland länder som sagt att de kommer att rösta nej eller inte rösta alls finns förutom Sverige, Ungern, Belgien, Finland och Polen.

Lagförslaget – som bland annat handlar om hur ängar och våtmarker kan återskapas och grönområden byggas i städerna – var på väg att få ett formellt godkännande men stoppades tidigare i år då Ungern med kort varsel drog tillbaka sitt stöd till lagen.

EU:s miljöministrar träffas i Luxemburg den 17 juni, då de på nytt kan rösta om lagen. Enligt The Guardians källor krävs bara att ett land byter sida för att lagen ska antas.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!