Strid om V:s partiprogram – "löst och sladdrigt"

Kritiken mot Vänsterpartiets nya partiprogram har varit massiv och programkommissionen har fått backa redan innan kongressen startat. Men trots vässade formuleringar om socialism och kapitalism är kritikerna inte nöjda.


Fakta: Vänsterpartiets kongress

Kongressen hålls i Jönköping den 8–12 maj.

Huvudpunkten är att besluta om ett nytt partiprogram. Det nuvarande antogs 2004, även om det har gjorts en del ändringar under årens lopp.

Partiprogrammet drar upp de grundläggande ideologiska linjerna, men innehåller också partiets ståndpunkt i några viktiga frågor.

I programförslaget modifieras exempelvis partiets ståndpunkt om EU. Ett utträde är inget självändamål, sägs det, men kan bli nödvändigt om välfärd, arbetsrätt eller demokrati angrips.

Källa: Vänsterpartiet

På onsdag startar V:s kongress i Jönköping där huvudnumret är att besluta om ett nytt partiprogram. Uppladdningen har varit ovanligt stormig och nästan 1 000 motioner har skickats in mot förslaget.

Mycket av kritiken handlar om att medlemmarna inte känner igen sig och saknar skarpa skrivningar om socialism och kapitalism.

För att blidka kritikerna har förslaget därför uppdaterats. Nu är portalparagrafen om att V "är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund" tillbaka.

"Uselt program"

Ändringarna välkomnas av Lars Henriksson, ombud från Göteborg, men han tycker fortfarande att förslaget är "löst och sladdrigt" och ser stora brister, bland annat på klimatområdet. Därför kommer han, och flera andra, yrka på att hela förslaget skickas tillbaka.

— Det är en gigantisk skuta att vända, och det är kanske så att luften har gått ur genom de förändringar som har gjorts. Men jag tror att det är viktigt att ha en diskussion om ifall det är ett sånt här program vi ska ha, säger han.

— Det är ett uselt program och vi måste göra det bästa möjliga av det.

Det är första gången på 20 år som V ska anta ett helt nytt partiprogram. Programkommissionen har ambitionen att programmet ska locka bredare väljargrupper och vara mer lättillgängligt. Dessutom ska det inte låsa fast ledningen om den ska regeringsförhandla med Socialdemokraterna framöver, utan tvärtom ge manöverutrymme.

Jens Börjesson, sammankallande i programkommissionen, tonar ned de justeringar som har gjorts efter kritiken. Och han tror inte att de som vill återremittera eller avslå hela programmet kommer att få stöd på kongressen.

— Jag tror att många kan acceptera det här programmet, säger han.

Därmed inte sagt att det inte blir några förändringar alls i det förslag som ligger. Till exempel finns många motioner om förändringar på klimatområdet och de mjukare skrivningarna om EU-medlemskapet kan också skapa debatt, särskilt i dessa EU-valstider.

"Socialdemokratiskt annex"

Stefan Sjölander, från Stockholm, anser att partiprogrammet bara är socialism till ordet. Han reagerar bland annat mot att programförfattarna tycks ha accepterat kapitalismen som system.

— Det här blir ett socialdemokratiskt annex. Om man inte har en fast ideologisk grund får man inte heller några bra sakområdesförslag, de blir borgerliga och inte socialistiska, säger Stefan Sjölander.

— Det är en fråga om ideologi – ska vi ha ett vänsterparti eller inte?

TT
/
/
EU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!