Kände du till det här knepet?
Kände du till det här knepet? - Foto: Janerik Henriksson/Henrik Montgomery/TT

Sänk räntan med 3 125 kronor i månaden – med listiga knepet

Riksbankens nästa räntebesked är runt hörnet. För den som följer bolånemarknaden finns ett knep som kan sänka dina räntekostnader med flera tusen – varje månad.


Onsdag 8 maj är det dags för ett nytt räntebesked från Riksbanken. Många experter anar ett ljus i inflationstunneln och tror att en sänkning av styrräntan kommer att ske nu eller i juni.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet Bank, är en av dem som tror på en räntesänkning redan imorgon. 

"Nu blir det lite lättare", säger hon i en intervju med Nyheter24:

– Jag tror att Riksbanken sänker räntan. Inflationen är under kontroll och vi ser nu tydliga tecken på att svensk ekonomi bromsar in. 

Hon betonar att det fortfarande är viktigt att få koll på sina lån, inte minst om man har dyra konsumtionslån. Hur gör man det då? 

LÄS MER HÄR: Dyra lån? Så får du pengarna att räcka till

Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: "Inga fancy jobb"

Så ska du tänka med räntan – kan spara dig tusenlappar

För den som orkar följa bolånemarknaden har Sharon Lavie, privatekonom på Lendo, ett tips som i bästa fall kan spara dig tusenlappar varje månad. 

I en intervju med Aftonbladet berättar hon att det går ut på att binda sina lån på den lägsta möjliga nivån du kan – för att sedan bryta avtalet strax innan de rörliga räntorna sjunkit ner till samma nivåer som de fasta. 

Då kan du få de lägre räntorna under den period som de fortfarande är högre än de bundna. Du slipper även betala ränteskillnadsersättning till banken så länge din ränta är lägre än den dåvarande jämförelseräntan.

Pensionär? Här är bidraget som kan ge 7 290 extra i månaden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Exempel: Så kan du spara 3 125 kronor i månaden

Om det skulle ta ett år innan den rörliga räntan nått samma låga nivåer som den fasta, så finns det chans att spara flera tusen varje månad. Lavie ger följande fiktiva räkneexempel i Aftonbladet:

  • Ditt lån: 3 miljoner kronor
  • Rörlig ränta: 4,75 procent
  • Du erbjuds följande i fast ränta på fem år: 3,5 procent
  • Jämförelseränta: 4,187 procent

Det betyder att du kan bryta avtalet nu och betala noll kronor i ränteskillnadsersättning. 

Med den rörliga räntan i exemplet betalar man 11 875 kronor i månaden i ränta på sitt lån. Med den bundna räntan på fem år landar man på 8 750 kronor i månaden – 3 125 kronor mindre.

MISSA INTE: Du förlorar 6 500 kronor om året – på det här misstaget

/