Flera ekonomer uppmanar föräldrar att tänka till innan de swishar sina barn.
Flera ekonomer uppmanar föräldrar att tänka till innan de swishar sina barn. - Foto: Jessica Gow/TT och Fredrik Sandberg/TT

Då kan ditt swishande ställa till problem: "En björntjänst"

En av fem föräldrar swishar sina barn minst en gång i veckan, visar en ny Verian-undersökning, genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar. Men det gäller att tänka till kring swishandet, enligt flera ekonomer.


Det var år 2012 som Swish lanserades och sedan dess har tjänsten vuxit rejält. I dag är det drygt 8,4 miljoner svenskar som använder Swish och 325 000 butiker som använder sig av tjänsten för att ta betalt, enligt företagets egen statistik

Samtidigt har ett nytt begrepp myntats under senare år: "Swish-förälder". Och nu aktualiseras benämning på nytt till följd av en ny undersökning, vilket bland andra GP rapporterat om.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

Foto: Oscar Olsson/TT

Bankens skarpa varning: Då ska du aldrig använda BankID

Så ofta swishar föräldrar sina barn

Mer specifikt är det en ny Verian-undersökning, genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar och med över 1 000 personer med hemmaboende barn som svarande, som visar på Swish-vanorna bland föräldrar.

Resultatet visar att drygt hälften, 49 procent, swishar sina barn, i åldrarna 9 till 18 år, en gång i månaden. Detta utöver den månadspeng barnen redan får.

13 procent av föräldrarna swishar "någon gång i veckan", medan fem procent swishar barnen flera gånger i veckan. 

Ica-banken: Då ska du aldrig swisha

Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Ekonomerna: "En björntjänst"

Enligt Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, är det inte nödvändigtvis någonting dåligt att vara en Swish-förälder.

– Men att hela tiden swisha till barnen kan bidra till att de inte lär sig förstå värdet av pengar eller att ta ansvar för sina utgifter. Det kan också bidra till stora utgifter för föräldrarna, säger han i ett pressmeddelande

Även Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet Bank, menar på att man kan göra barnen "en björntjänst" genom att hela tiden swisha pengar.

– Jag vill inte komma med pekpinnar för vad föräldrar ska göra och inte. Det viktiga tycker jag är att man kommer överens med barnet om vilka regler som gäller: det här ska ingå i din månadspeng och det här står vi för. Man har tydliga regler som man har kommit överens om. Ska du ha den här månadspengen eller veckopengen, då behöver du plocka ur diskmaskinen eller så. Att man sätter upp gemensamma regler tror jag är viktigt. För annars tror jag att man lätt fastnar i det här swishandet, säger hon till GP.

Swish går ut med varning: ”Var uppmärksamma”