Raka (Peter Macon), Noa (Owen Teague) och Nova (Freya Allan) i 'Kingdom of the planet of the apes'. Pressbild.
Raka (Peter Macon), Noa (Owen Teague) och Nova (Freya Allan) i 'Kingdom of the planet of the apes'. Pressbild. - Foto: 20th Century Studios/AP/TT

Evighetsserie "kan fortsätta hur länge som helst"

En filmklassiker gör (ännu en) nystart. I "Kingdom of the planet of the apes" fortsätter berättelsen om kampen mellan människan och de intelligenta aporna.


Fakta: Wes Ball

Ålder: 43 år.

Bor: I USA.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer: "The maze runner", "Maze runner: The scorch trials", "Maze runner: The death cure".

Aktuell: Med "Kingdom of the planet of the apes" som har svensk biopremiär på onsdagen.

Den första “Apornas planet”-filmen kom 1968. Den följdes i rask takt av ytterligare fyra filmer, och en nyinspelning 2001.

År 2011 var det dags igen. Då kom ”Apornas planet: (r)Evolution", som fått hittills tre uppföljare – om än inte i samma raska takt.

I den senaste tas nya tag – med ”Kingdom of the planet of the apes” gör man en nystart i berättelsen om kampen mellan människor och smarta apor.

— Jag tror den här serien kan fortsätta hur länge som helst. Vi har öppnat nya dörrar för en fortsättning, säger regissören Wes Ball till TT.

Gorillor dödar pappan

I den nya filmen har det gått flera decennier sedan handlingen i ”Apornas planet: Striden”. Caesar är sedan länge död. Olika arter av apor lever i vad man tror är fred. Men gorillor stormar huvudapan Noas by och dödar hans pappa och kidnappar hans mamma. När Noa letar efter henne träffar han människan Mae – som också hon har ett uppdrag.

Konfrontationer och häftiga strider följer.

— Jag ville inte göra det för mjäkigt när det gäller våldet, barn tycker om att uppleva det som är mörkt. Samtidigt fick det inte bli för våldsamt. Det är intensivt men inte blodigt. Ett vuxet drama som också barn kan se, säger Wes Ball.

De tre ”Maze runner”-filmer han har regisserat var också dystopisk action. Är det hans favoritgenre? Han skrattar.

— Det var inte planerat så, men samtidigt älskar jag det här konceptet med att man tvingas starta om tiden på nytt.

Enorm budget

Storleken på "Kingdom of the planet of the apes" liknar inget annat Wes Ball upplevt, budgeten för den filmen var större än för de tre ”Maze runner”-filmerna tillsammans, konstaterar han.

— Sedan var det fantastiskt att se hur specialeffektmakarna jobbade, hur de till exempel skapade apornas utseende. Det var en helt ny värld för mig. Vi gjorde saker här som inte hade varit möjliga att göra för några år sedan.

Ball växte upp med att se de gamla ”Apornas planet”-filmerna och han hoppas att den film han regisserat fungerar som en hyllning till dem.

— Jag är medveten om att den här serien är viktig för studion och dess ekonomi. Vi ville att vår film skulle ha ett bra slut, men att den också ska kunna leda till en fortsättning. Serien har funnits i 55 år, den kan fortsätta i all evighet, säger han.

Charlton Heston och Linda Harrison i "Apornas planet" från 1968.

Rättat: I en tidigare version förekom en felaktighet gällande vilken film som den nya filmen följer upp. Rätt är att "Kingdom of the planet of the apes" är den tredje uppföljaren till "Apornas planet: (r)Evolution" från 2011.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!