Elbil slap
Elbilar är bra dragbilar, men man måste hålla koll på vikterna - Foto: Kia

Ska du dra släp med elbil? Då kan du behöva ett nytt körkort

Sverige är ett riktigt släpvagnsland, och detta medför ett antal utmaningar nu när allt fler byter till elbil. Risken är nämligen stor att den som vill dra släpvagn med sin nya elbil måste ta ett nytt körkort.


Att dra släpvagn med elbil är en riktigt njutbar upplevelse tack vare det goda vridmomentet och direkta responsen – så länge man inte ska långt eftersom räckvidden påverkas drastiskt. 

Ska man dra släpvagn efter en elbil på svenska vägar gäller det dock att ha koll på vikten av både dragbilen och släpet.

Risken är att man måste ta ett nytt körkort för att köra lagligt.

Därför krävs ofta nytt körkort med elbil

Anledningen till att man i många fall behöver ta ett nytt körkort för att dra släp med elbil är att elbilar är betydligt tyngre än motsvarande bensin- eller dieselbil..

Med ett vanligt körkort för personbil (B-behörighet) är grundregeln att den kombinerade totalvikten för bilen och släpvagnen inte får överstiga 3 500 kilo. Släpvagnens vikt får inte heller överstiga vad den aktuella bilmodellen är godkänd för att dra.

Större elbilar med ordentlig dragvikt är i regel väldigt tunga, och har ofta en totalvikt på runt 3 000 kilo. Då blir det inte mycket utrymme i totalvikten för en släpvagn.

Ett exempel på en elbil med en riktigt bra dragvikt är Kia EV9 som får dra hela 2 500 kilo. 

Med en totalvikt på 3 240 kilo är det emellertid bara 260 kilo kvar till gränsen på 3 500 kilo, och det kan därför bli aktuellt att uppgradera sin körkortsbehörighet.

Läs även: Så många bilar i Sverige är en Volvo – fler än du tror

Kan behöva ta B96- eller BE-körkort

När det gäller att uppgradera sin körkortsbehörighet för att dra tyngre släp finns det flera vägar att gå.

Ett B96-kort, även kallat “utökat B-körkort”, ger dig behörighet att dra ett släp där den kombinerade totalvikten inte överstiger 4 250 kilo. För att utöka sitt vanliga B-kort till B96 måste man genomföra ett körprov som innefattar säkerhetskontroll och backning med släp.

För en Kia EV9 räcker detta dock bara för ett släp på runt 1 000 kilo.

Läs även: Förbjudna regnummer i Sverige – här är hela listan

BE-kort – för ännu tyngre släp

Vill man dra ett ännu tyngre släp måste man ta ett så kallat BE-kort.

Med ett BE-kort får man dra ett släp med en totalvikt på upp till 3 500 kilo med en personbil med en totalvikt på upp till 3 500 kilo, förutsatt att bilen är godkänd för ett så tungt släp.

För att ta ett BE-kort måste man genomföra både ett kunskapsprov och ett körprov med säkerhetskontroll och backning med släp.

Läs även: Det betyder siffrorna på däcket

Får alltid dra lätt släpvagn

Med en elbil är det alltså särskilt viktigt att kolla att kombinationen av dragbil, släpvagn och körkort är laglig, särskilt för den som vill kunna dra en båttrailer, ett hästsläp eller en husvagn.

Informationen om bilens vikter och hur tunga släp den får dra finns i registreringsbeviset.

Den som bara ska dra ett mindre släp kan dock vara lugn. På ett vanligt B-kort får man nämligen alltid dra en så kallad “lätt släpvagn” oavsett vad dragbilen väger så länge bilen är godkänd för detta.

En lätt släpvagn är ett släp som väger högst 750 kilo. 

Läs även: Superlyxiga husbilen från Volvo: Kostar 30 miljoner

Bil