Kavaljer Investmentbolagsfond ökade 1,52 procent i april - positiva bidrag från VNV Global och Medcap

Inledningsvis skriver förvaltarna att den globala ekonomin fortsatt visar på styrka och väntas under året växta med över 3 procent. Samtidigt finns det stora utmaningar för svensk ekonomi, även om tillväxten, enligt preliminära siffror, var starkare än väntat i februari."Bland annat minskar bostadsbyggandet över hela landet och i vissa regioner avtar även sysselsättningen.

Dock kan kommande räntesänkningar från Riksbanken, som förväntas före sommaren, stärka hushållens framtidstro och bidra till en återhämtning inom byggsektorn under andra halvåret", skriver förvaltarna och pekar på att det kan leda till en snabb återhämtning för ekonomin.För fondens del bidrog innehaven i VNV Global, Medcap och VEF, medan BHG Group, Dometic och BB Biotech bidrog negativt till avkastningen.Vidare har rapportsäsongen hittills varit i linje med förväntningarna, även om marginalutvecklingen var något bättre än väntat och påskens placering påverkade försäljningen negativt. Medcap levererade en rapport för det första kvartalet med en försäljningsökning om 21 procent, där 12 procent var organisk, samt ett resultat som ökade med 46 procent.

Kursen steg till en ny toppnotering efter rapporten.Även Ratos rapport var stark och samtliga affärsområden förbättrade sina resultat. Dessutom har bolaget en låg skuldsättning, vilket möjliggör fler värdeskapande förvärv, enligt förvaltarna.

"Renodlingen och fokuseringen mot teknik-och infrastrukturlösningar bör leda till en omvärdering av aktien. Ratos värderas till låga p/e 11 vilket är lågt i jämförelse med börsen genomsnitt och mycket lågt i jämförelse med en del serieförvärvare."Microsoft släppte en rapport för sitt tredje kvartal som överträffade förväntningarna.

Försäljningen ökade med 17 procent och nettovinsten steg från 18,3 till 21,94 miljarder dollar."Efterfrågan på AI tjänster beskrivs som högre än vad bolaget just nu kan leverera. Intäkterna från molntjänster ökade med 21 procent."De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Investor, Berkshire Hathaway och Svolder med portföljvikter om 7,2, 6,4 respektive 5,7 procent.