Origo Quest minskade 0,9 procent i april - långboken tyngde

Inledningsvis skriver förvaltaren att den globala tillväxtstatistiken varit överraskande positiv och att inflationen fortsätter ner på de flesta håll."Undantaget är USA där prisökningstakten är högre än väntat. Marknadens tolkning är ändå att det framöver finns utrymme för räntesänkningar i Europa, vilket är en bedömning som vi delar", skriver förvaltaren.Vidare lyfts rapportsäsongen där vinsterna hittills överträffat förväntningarna, medan omsättningen varit lägre än väntat."Det är för tidigt att dra några större slutsatser, men att omsättningen är svag känns inte speciellt överraskande givet var vi är i konjunkturcykeln.

Mer överraskande är det att de nordiska vinsterna håller upp så väl, och för Sverige specifikt är den än mer intressant då prognoserna, tvärtemot USA och övriga Norden, har justerats upp inför rapportperioden."Under månaden tyngde långboken med innehav som New Wave och Hanza i botten. Samtidigt gav kortboken ett mindre positivt bidrag.

Munters rapport för det första kvartalet visade samtidigt på en bättre orderingång och vinstmarginaler än väntat."Delar av analytikerkåren har varit skeptiska till Munters marginalmål senaste året, men har i allt väsentligt haft fel så här länge och vi ser nu uppjusteringar av vinstprognoserna för 2024 och 2025."Förvaltaren skriver att det under året varit stora skillnader i utvecklingen på de nordiska börserna, men poängterar att fonden inte väljer bolag efter land. Samtidigt finns det en tydlig bias mot sällanköpsvaror i dagsläget."Vi tror att första halvåret 2024 markerar en botten på lagercykeln för flertalet av bolagen inom sektorn och vi ser stora värden i bland annat New Wave."Slutligen beskrivs hälsovård som en intressant sektor med hänvisning till stabil underliggande efterfrågan.

Fonden har gjort flera nyinvesteringar inom sektorn under året, bland annat i Elekta, Raysearch och Alk-Abello.De största innehaven i månadsskiftet var Freetrailer, Sobi, Bilia, New Wave och Spar Nord.